WAT IS PCOS ?
De meeste mensen zijn niet bekend met het syndroom PCOS
(Polycysteus Ovarium Syndroom).
Toch hebben ongeveer 10% van de vrouwen last van PCOS. Dus hoog tijd om hier meer over te schrijven.
PCOS is een afkorting voor:
POLY = meerdere
CYSTEUS = vochtblaasjes (cysten)
OVARIUM =eierstok
SYNDROOM =alle symptonen
Wil je een diagnose laten stellen, dan moet je 2 van de 3 onderstaande symptomen hebben:
- geen, minder of onregelmatige menstruatie (minder dan 8 keer heet oligomenorroe en helemaal niet meer heet amennorroe);
- verhoogd testosteron in het bloed. Dit betekent, dat je meer overbeharing kunt krijgen, haaruitval,
overgewicht en/of acne;
- minimaal 12 cysten op de eierstok, te zien op een inwendige echoscopie.
Andere voorkomende symptonen PCOS:
- insulineresistentie;
- overgewicht en moeilijk kunnen afvallen;
- overbeharing op gezicht, op de rug en/of borst;
- hoog cholesterolgehalte;
- hoge bloeddruk;
- stemmingswisselingen, angsten en depressieve gevoelens.
Uitblijvende eisprong of onregelmatige menstruatie door PCOS:
Normaal gesproken ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele eiblaasjes
in de eierstokken. Meestal groeit er een hiervan verder en dan vindt de eisprong plaats (ovulatie).
Bij vrouwen met PCOS groeien er niet een maar meerdere eicellen tegelijk. Deze worden (bijna) allemaal niet groot genoeg, zodat er geen of niet altijd een eisprong plaatsvindt.
Wanneer de eicel niet wordt bevrucht of innestelt, wordt het baarmoederslijm afgestoten en wordt je ongesteld. Bij PCOS gebeurt dit dus minder of helemaal niet. Dit betekent dus ook, dat je minder vruchtbaar bent.
WAARDOOR WORDT PCOS NOU VEROORZAAKT?
Zoals je weet begint alles bij de darmen!
VOEDING
Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.
De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacterien. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacterien met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.
Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.
Je weet inmiddels door mijn vorige blogs, niet alleen de cellen van de darmen produceren neurotransmitters, maar ook de bacteriën in de darmen produceren neurotransmitters.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
Estroboloom
Een kolonie van bacteriën in de darmen, namelijk het estroboloom, kan je hormoonhuishouding beïnvloeden. Het estraboloom metaboliseert oestrogeen (d.w.z. estron, estradiol en estriol), houdt de hoeveelheid oestrogeen in balans in het lichaam en regelt hoeveel oestrogeen weer het lichaam moet verlaten doordat estroboloom een enzym produceert, namelijk beta-glucoronidase, tenminste als je darmflora op orde is. Het estroboloom kan namelijk worden beïnvloed door je voeding, stress, antibiotica enz. En als er een dysbiose (onbalans) in de darmen optreedt, dan werkt het enzym beta-glucoronidase niet meer zo goed en kan dan oestrogeendominatie veroorzaken.
De gevolgen zijn, dat er bij een vermindering van het estraboloom er ook een vermindering van circulerend oestrogeen optreedt of andersom. Beide situaties kunnen bijdragen aan PCOS.
OVERGEWICHT EN INSULINERESISTENTIE
Overgewicht en insulineresistentie zijn niet alleen symptonen van PCOS, maar veroorzaken ook PCOS. Overgewicht kan leiden tot het uitblijven van de eisprong: de cyclus wordt onregelmatig of kan zelfs helemaal verdwijnen.
Zowel stress als voeding spelen een grote rol in het ontstaan van overgewicht en insulineresistentie.
Stress kan een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook onverwerkt trauma, fysieke stress, negatieve gedachten (angst) enz.
Bij stress wordt het hormoon cortisol in de bijnieren aangemaakt. Daarom noemen ze het ook het stresshormoon. Cortisol wordt net als alle geslachtshormonen uit het hormoon pregnenolone (prehormoon van cortisol en alle geslachtshormonen) gemaakt, maar het lichaam zal er altijd voor zorgen bij stress om pregnenolone te gebruiken voor cortisol in plaats van geslachtshormonen (overleving gaat voor op voortplanting).
Cortisol zorgt ervoor, dat het lichaam extra energie nodig heeft en deze energie uit het lichaam haalt. Bijvoorbeeld als je koolhydraten eet wordt glucose door insuline, dat geproduceerd wordt door de alvleesklier, uit het bloed gehaald voor naar de mitochondriën (cellen waar glucose wordt verbrand tot energie) te transporteren. Het teveel aan glucose wordt als extra voorraad opgeslagen in de lever en spieren. Dat noemen we dan glycogeen. Als je extra energie nodig hebt bij stress, dan wordt glycogeen opnieuw omgezet in glucose.
Maar bij aanhoudende stress geeft cortisol telkens een seintje, dat glycogeen omgezet kan worden in glucose met als gevolg een te hoge glucosestijging in het bloed. Insuline zorgt er weer voor, dat het teveel aan glucose weer in glycogeen omgezet wordt. Maar door de stress blijft cortisol hoog en geeft weer een seintje, dat glycogeen weer omgezet wordt in glucose en je raadt het al, insuline wil de overtollige glucose weer omzetten in glycogeen. Dit blijft zo een tijdje doorgaan totdat de spieren, waarbij het glycogeen opgeslagen zou moeten worden niet meer goed reageert op de insuline. Dit noemen ze insulineresistentie (pre diabetes). De cellen gaan zich beschermen en willen de extra glucose niet meer opnemen.
De insuline blijft in het lichaam ronddwalen en de glucoseconcentratie in het bloed blijft hoog en wordt nu opgeslagen in je vetcellen. Waardoor je zwaarder word. En door de verhoogde insulineconcentratie wordt testosteron meer aangemaakt. Het enzym aromatase zet testosteron om in oestrogeen wat weer kan leiden tot oestrogeendominantie.
Hierdoor ontstaat er ook een terugkerend hongergevoel bij stress terwijl je net gegeten hebt. Door de hoge cortisol- en insulinespiegel in het bloed wordt de glucose snel weer uit je bloed gehaald, (je kunt het teveel aan glucose niet opslaan in de lever en spieren vanwege de insulineresistentie) als je iets gegeten hebt, waardoor je bloedsuikerspiegel ook weer erg snel daalt. Door de insulineresistentie heb je geen glycogeen meer in je spieren voor extra energie en de glucose wordt gelijk opgeslagen in vetcellen en hierdoor heb je dus alweer gauw trek. Overgewicht, een hoog testosterongehalte, (pre)diabetes geven een verhoogde kans op een verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte (metaboolsyndroom).
DE LEVER
Een goede leverfunctie speelt een belangrijke rol in een goede hormoonbalans.
Progesteron en oestrogeen zijn steroïde hormonen en worden geproduceerd in je eierstokken en bijnierenschors. In de eerste helft van je cyclus (uitgaande van 28 dagen) is oestrogeen actief en zodra er een eisprong (ovulatie) plaatsvindt, dat wil zeggen een eicel komt vrij uit een vochtblaasje (follikel) uit je eierstok, blijft er een geel lichaampje over (corpus luteum) in de eierstok en die gaat dan enkele dagen progesteron produceren.
Cholesterol is de stof die nodig is om steroïde hormonen te produceren zoals oestrogeen en progesteron, maar ook testosteron, cortisol enz. De lever produceert deze cholesterol (80% door de lever en 20% door voeding ) en speelt nog een andere belangrijke rol in een goede hormoonbalans. Deze kan namelijk hydroxyleren; het zet vetoplosbare stoffen zoals progesteron en oestrogeen om in wateroplosbare stoffen zodat deze hormonen je organen kunnen bereiken. Ook kan de lever methyleren, dat wil zeggen, dat de hormonen weer je lichaam kunnen verlaten via de urine en ontlasting. Hierbij zijn vitaminen en mineralen ook van groot belang.
Indien de lever oestrogeen en progesteron niet goed kan afbreken, blijven deze ronddwalen in je lichaam waardoor je hormoonbalans verstoord wordt en er oestrogeendominantie ontstaat.
Dat je lever hormonen niet goed kan afbreken kan vele oorzaken hebben. Denk hierbij aan teveel fructose die voor verhoogde bloedvetten kunnen zorgen, toxische stoffen, medicatie, chronische ontstekingen, verzuring, roken, alcohol enz.
OESTROGEENDOMINANTIE
Oestrogeendominantie kan optreden wanneer het oestrogeenniveau relatief hoog is in vergelijking met het niveau van progesteron. Dit kan de hormoonbalans enorm verstoren. Hormonen in ons lichaam horen in balans te zijn, niet teveel en ook niet te weinig.
Oestrogeen wordt in eerste instantie door ons lichaam zelf aangemaakt, maar er zijn externe factoren waardoor je meer oestrogeen of oestrogeenachtige stoffen binnen krijgt in relatie tot progesteron.
Denk hierbij aan fyto-oestrogenen in voeding, die moleculen bevatten die lijken op oestrogeen. Ze kunnen de receptor van de lichaamseigen receptor bezetten voor eigen oestrogeen en hebben een veel zwakkere werking.
Xeno-oestrogenen zijn chemische verbindingen afkomstig uit petrochemische industrie die ook dezelfde werking hebben als lichaamseigen oestrogeen. Ze zitten in pesticiden, uitlaatgassen van auto's, plastic, antiaanbaklagen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, zonnebrand, medicijnen, parfum enz.
De anticonceptiepil veroorzaakt ook een hoog niveau van oestrogeen.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Dulce Vitamina
Hoge Nieuwstraat 21
Telefoonnr. 06-36327923
3311 AH Dordrecht
Emailadres: angeliquescheilen@gmail.com
Website: www.dulcevitamina.nl
KvKnr.88063178
Comments