top of page
Zoeken
Foto van schrijverAngelique Scheilen

OestroGEENdominatie of oestroWELdominatie

Bijgewerkt op: 7 mei 2024

Oestrogeendominantie is een term die we steeds vaker tegenkomen. Het is ook niet zo heel gek, want naar schatting heeft 1 op de 4 vrouwen er last van. Veel klachten als endometriose, PMS, cystes en zware menstruatie kunnen wel eens te maken hebben met oestrogeendominantie. Maar wat is oestrogeendominantie en hoe kun je oestrogeendominantie tegen gaan?

Wil je dat weten, lees dan deze blog.


Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een verzamelnaam voor het vrouwelijke geslachtshormoon en wordt met name aangemaakt in de eierstokken (oestradiol). Oestrogeen kan ook in kleine hoeveelheden in de bijnierschors aangemaakt worden (oestradiol), in de placenta (estriol) en in het vetweefsel (oestron). De grondstof voor oestrogeen is het cholesterol wat de lever voor 80% zelf aanmaakt en 20% door voeding (goede vetten).

In de eerste helft van de menstruatiecyclus is oestrogeen dominant en na de ovulatie is het hormoon progesteron dominant.

Oestrogeen zorgt voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies zodat innesteling van het bevruchte eitje kan plaatsvinden bij een eventuele zwangerschap. Maar oestrogeen zorgt ook o.a. bij vrijgeven van serotonine, sexualiteit en libido enz.


Wat is progesteron?

Progesteron is ook een vrouwelijk geslachtshormoon. Het wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt in de bijnierschors, in de placenta en nadat er een eisprong plaats heeft gevonden. Het lege omhulsel van de eicel, het gele lichaam (corpus luteum) produceert dan progesteron. De hypofyse maakt dan het follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteiniserend hormoon (LH) aan, die vervolgens het gele lichaam (corpus luteum) stimuleren progesteron te maken.

Ook hier is de grondstof voor progesteron het cholesterol wat voor 80% de lever zelf aanmaakt en 20% uit voeding (goede vetten).

Progesteron zorgt ervoor, dat het baarmoederslijmvlies tot rijping komt en als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, dat bij de menstruatie het bloedverlies binnen de perken blijft. Progesteron zorgt ook o.a. voor ontspanning, werkt kalmerend, beter slapen, apoptose (celdood), vruchtbaarheid, stimuleert schildklierhormoon T4 naar T3 enz.


Deze twee hormonen dienen in balans te blijven. Als deze 2 hormonen niet in balans zijn, dan kunnen zich allerlei gezondheidsproblemen voordoen.


Wat is oestrogeendominantie?

Er is sprake van oestrogeendominantie als er in verhouding teveel werking is van oestrogeen ten opzichte van progesteron.


De klachten die hiermee gepaard kunnen gaan zijn o.a

- endometriose;

- hevige menstruatie;

-PCOS;

- hormonale migraine;

- PMS;

- cysten in borsten (mastopathie);

- lipoedeem;

- stemmingswisselingen;

- vetopslag op de benen en billen;

- niet af kunnen vallen enz.


WAARDOOR WORDT NU OESTROGEENDOMINANTIE VEROORZAAKT EN WAT KUN JE ER ZELF TEGEN DOEN?


Zoals je weet begint alles bij de darmen!


VOEDING

Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.

De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacteriën. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacteriën met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.

Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.


Estroboloom

Een kolonie van bacteriën in de darmen, namelijk het estroboloom, kan je hormoonhuishouding beïnvloeden. Het estraboloom metaboliseert oestrogeen (d.w.z. estron, estradiol en estriol), houdt de hoeveelheid oestrogeen in balans in het lichaam en regelt hoeveel oestrogeen weer het lichaam moet verlaten doordat estroboloom een enzym produceert beta-glucoronidase, tenminste als je darmflora op orde is. Het estroboloom kan namelijk worden beïnvloed door je voeding, stress, antibiotica enz. En als er een dysbiose (onbalans) in de darmen optreedt, dan werkt het enzym beta-glucoronidase niet meer zo goed en kan dan oestrogeendominatie veroorzaken.

Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.


STRESS

Zoals je weet kan stress een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook door onverwerkt trauma, fysieke stress enz.


Bij aanhoudende chronische stress kan het lichaam gebruik maken van pregnolone. Pregnolone is het prehormoon van cortisol (het stresshormoon) en alle (geslachts)hormonen. Wanneer meer pregnolone gebruikt wordt om cortisol voor stress aan te maken, is er minder over voor de productie van progesteron en oestrogeen. Daarbij is progesteron ook de bouwstof voor cortisol. Hierdoor ontstaat dus een hormonale onbalans. Dit kan te weinig progesteron opleveren ten opzichte van oestrogeen waardoor oestrogeendominantie ontstaat.

Stress (lees overleven) heeft altijd voorrang op andere functies in het lichaam. En het lichaam kan energie maar een maal uitgeven wat ten koste gaat van de voortplanting (zoals oestrogeen en progesteron) en de stofwisseling (schildklier).


Een ander punt is dat bij chronische stress er ook insulineresistentie (zie mijn blog over PCOS) kan ontstaan, waardoor er teveel testosteron ontstaat. Het enzym aromatase zorgt ervoor, dat testosteron omgezet wordt in oestrogeen, wat weer in oestrogeendominantie kan resulteren.


Het is belangrijk om de stress aan te pakken, meer te ontspannen en een gezonde levensstijl terug te krijgen.


HORMOONVERSTORENDE STOFFEN

Xeno-oestrogeen zijn chemische verbindingen afkomstig uit de petrochemische industrie die ook dezelfde werking hebben als lichaamseigen oestrogeen. Ze zitten in pesticiden, glyfosaat, onkruidverdelgers, uitlaatgassen van auto's, plastics, antiaanbakpannen (PFAS), binnenkant voedsel uit blik (PBA), schoonmaakmiddelen, cosmetica, toiletspullen, zonnebrandcrème, parfum enz. Ze zijn moeilijk afbreekbaar in de lever en dit kan oestrogeendominantie veroorzaken.


Probeer daarom zoveel mogelijk biologisch te kopen zoals voeding, maar ook biologische schoonmaakmiddelen, cosmetica, toiletspullen, zonnebrandcrème, parfum, geen geconserveerde levensmiddelen in blik, keramische pannen, gebruik zo min mogelijk plastic enz.


Fyto-oestrogeen in voeding zoals sojabonen, rode klaver, kikkererwten enz. bevatten moleculen die lijken op oestrogeen. Ze kunnen de receptor van de lichaamseigen receptor bezetten voor eigen oestrogeen en hebben een veel zwakkere werking. En hoewel ze gezondheidsvoordelen hebben, kunnen ze voor oestrogeendominantie zorgen als ze in overmaat aangevuld worden.


Ook de pil, wat synthetische hormonen zijn, verstoren de hormoonbalans. Oestrogeen wordt kunstmatig hoog gehouden en synthetische progesteron onderdrukt het natuurlijke progesteron. Dit kan oestrogeendominantie veroorzaken.


TEVEEL OMZETTING VAN DE VERKEERDE VORM VAN OESTROGEEN IN DE LEVER

Oestrogeen kan door de lever in 3 soorten worden omgezet voordat ze het lichaam verlaten via urine en ontlasting, ieder met zijn eigen werking. Met behulp van leverenzymen, CYPS genaamd, wordt het oestrogeen in 3 soorten omgezet, namelijk:

2-OH - zwak werkend oestrogeen (goede vorm);

4-OH - iets sterker werkend oestrogeen (iets minder gunstige vorm);

16-OH - sterk werkend oestrogeen (slechte vorm).


Deze verschillende soorten oestrogeen hebben wel nog werk te verrichten, voordat ze het lichaam verlaten via urine en ontlasting.


Gebeurt die omzetting niet goed, dan kan er teveel 16-OH zijn t.o.v. 2-OH en is er sprake van oestrogeendominantie.


We kunnen CYPS creëren met voeding, zodat de lever meer 2-OH omzet door kruisbloemige chlorofylrijke (groene) groente en koolsoorten te eten. Het is vooral de groene groente zoals broccoli waarin het stofje DIM zit, die leverenzymen creëren die meer oestrogeen in 2-OH omzetten in verhouding tot 4-OH en 16-OH. Je kan ook het supplement DIM kopen in combinatie met het eten van kruisbloemige groente om nog meer resultaat te boeken.


LEVER

Een goede leverfunctie speelt een belangrijke rol in een goed functionerend lichaam. Onze lever heeft een groot takenpakket en heeft veel energie, vitamines, mineralen en andere co-factoren nodig om zijn taken uit te voeren zoals ontgiften, cholesterol aanmaken, gal maken voor de vertering van vetten, aanmaak en afbraak van steroïde hormonen of rode bloedcellen en nog vele andere functies. Ook kan de lever hydroxyleren; het zet vetoplosbare stoffen zoals progesteron en oestrogeen om in wateroplosbare stoffen zodat deze hormonen je organen kunnen bereiken. Ook kan de lever methyleren, dat wil zeggen, dat de hormonen weer je lichaam kunnen verlaten via de urine en ontlasting.


Glutathion (een tripeptide aangemaakt uit de aminozuren cysteine, glycine en glutaminezuur) is een belangrijke antioxidant voor de ontgifting van zware metalen, medicijnen, alcohol, drugs enz. Maar kan er ook voor zorgen, dat oestrogeen afgebroken wordt en het lichaam kan verlaten.

Voeding om meer glutathion aan te maken is biologische wey-proteïne, vis-en vlees, avocado, walnoten, curcumine en natuurlijk biologische groente en fruit. Ook de kruisbloemige chlorofylkleurige groente en koolsoorten bevatten veel gluthation.

Zoals ik al eerder vermeldde, zijn het vooral de kruisbloemige chlorofylkleurige groente en koolsoorten die zorgen voor een goede ontgifting vanwege het stofje DIM. Zeker in combinatie met het supplement DIM.

Voor een goede methylatie in de lever zijn B12 en andere vitamines nodig zodat de hormonen via de urine en ontlasting afgevoerd worden.


BEWEGING

Beweging is goed voor je, want het verbetert de stofwisseling, je cortisolgehalte gaat naar beneden, je verlaagt je bloeddruk enz. En het beste is in de buitenlucht, want dan krijg je meer zuurstof.


Ik kan je helpen om meer balans te creëren in je hormonenhuishouding door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.


En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.

In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!


Bedankt voor het lezen.........♥

Lieve groet,


Angelique


Dulce Vitamina

Hoge Nieuwstraat 21

Telefoonnr. 06-36327923

3311 AH Dordrecht

KvKnr.88063178










357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarji


bottom of page