Een vervette lever is een aandoening waarbij het vet zich ophoopt in je lever (een te hoog triglyceridengehalte). Vroeger was een vervette lever het gevolg van overmatig alcoholgebruik, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor bij mensen die geen druppel alcohol drinken. Dat noemen we een niet alcoholische leververvetting oftewel non alcohol fatty liver disease (NAFLD).
Het komt voor bij circa 20%-30% van de volwassenen, maar ook steeds vaker bij kinderen!!
Niet alcoholische leververvetting gaat vaak gepaard met mensen met het metaboolsyndroom (overgewicht, hoge bloeddruk, insulineresistentie en een slecht cholesterol) en mensen met
diabetes type 2.
Belangrijk is ook om te weten, dat niet alleen mensen met overgewicht een niet alcoholische leververvetting kunnen krijgen, maar ook slanke mensen. Slanke mensen blijken een gunstigere stofwisseling te hebben vergeleken met mensen met overgewicht.
Vaak zijn er bij een niet alcoholische leververvetting geen duidelijke symptomen, behalve vermoeidheid en pijn rechtsboven in je buik. Als men voor andere klachten komt bij de dokter, wordt het dan per toeval ontdekt.
De oorzaak is vaak het gevolg van ons Westers eetpatroon met veel te weinig beweging. De grootste boosdoener is toch wel voedingsmiddelen bewerkt met fructose. Maar met een gezond eetpatroon en beweging is een niet alcoholische leververvetting wel gelukkig terug te draaien.
WAT KUN JE NU DOEN TEGEN EEN NIET ALCOHOLISCHE LEVERVERVETTING?
1. VOEDING
Zoals je weet begint alles bij de darmen!
Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.
De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacteriën. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacteriën, met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.
Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.
En zoals ik al zei, ontstaat een niet alcoholische leververvetting door ons Westers eetpatroon zoals geraffineerde granen (gluten), gefrituurde snacks, bewerkte producten, suiker, fructose, andere snelle koolhydraten, transvetten en olie met omega 6 zoals zonnebloemolie en andere linolzuren, zakjes, pakjes, melk en melkproducten enz. en in het bijzonder door voedingsmiddelen met bewerkte fructose.
Er ontstaat dan een verstoorde darmflora en als dat lang genoeg duurt, kan er ook een lekkende darm ontstaan. Bij een lekkende darm kunnen bacteriën, die in de darmen moeten blijven, waarvan een uiterste giftige stof zich in de buitenste membraan bevindt, genaamd lipopolysacchariden (LPS) in de bloedbaan terecht komen en daar voor leverontsteking en andere chronische ontstekingen zorgen.
Een onbehandelde leverontsteking kan zich weer verder ontwikkelen in leverfibrose, levercirrose en uiteindelijk leverkanker.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
2. FRUCTOSE
Wat is nu precies fructose en wat doet het in het lichaam?
Daarvoor leg ik eerst uit wat fructose is, hoe het in het lichaam wordt verwerkt, wat bewerkte fructose is en waar het inzit.
De koolhydraten uit onze voeding zijn onder te verdelen in drie bouwstenen. Dat zijn monosachariden oftewel enkelvoudige suikers:
-glucose
-fructose
-galactose
Door samenstellingen van twee van deze enkelvoudige suikers ontstaan de volgende drie disachariden:
-sacharose
-maltose
-lactose
(Je hebt ook oliosacharariden en polysachariden; dat zijn complexe koolhydraten, maar die laat ik nu buiten beschouwing).
Sacharose/sucrose oftewel witte suiker oftewel tafelsuiker is een disacharide, die bestaat uit gelijke hoeveelheden enkelvoudige suikers glucose en fructose. Alleen glucose van witte suiker werkt anders in het lichaam dan fructose. Glucose wordt snel in het bloed opgenomen en zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline zorgt ervoor, dat de glucose uit het bloed gehaald wordt en in de cel kan om verbrand te worden tot energie. Een teveel wordt opgenomen in de spieren en vetcellen als reservevoorraad (glycogeen). Fructose daarentegen gaat rechtstreeks naar de lever om daar verwerkt te worden. De lever verhoogt de lipogenese: namelijk het omzetten van enkelvoudige suikers naar vetzuren.
Maar vroeger aten we toch ook suiker, snoep en gebak, wat is er nu dan anders?
Dat klopt, dat we vroeger ook suiker binnenkregen van snoep, gebak en taart enz. Maar het aanbod van producten waarin suiker en/of fructose zit is sterk verhoogd en men dacht toen nog, dat hart- en vaatziekten veroorzaakt werden door vetten. In de jaren 70 is toen de voedingsindustrie in de VS veel voedingsmiddelen gaan zoeten met een suiker genaamd High Fructose Corn Syrup (HFCS). Wij kennen het in Nederland als maisstroop, fructosestroop, glucosefructosestroop, vruchtensuiker enz. Er zijn nog veel meer benamingen voor deze bewerkte fructose. Alles wat eindigt op -suiker, -ose, -stroop of -siroop zijn namen voor deze bewerkte fructose. Het is een supergoedkoop conserveermiddel en het smaakt nog lekker ook. Maar HFCS is geen natuurlijke suiker, maar een synthetische suiker. Het wordt gemaakt door middel van een chemisch proces van maisstengels. En het bestaat voor het grootste deel uit fructose, maar ook uit vervuilende stoffen van het chemische proces zoals kwik. En zoals je nu weet, gaat fructose naar de lever en verhoogt de lipogenese: het omzetten van enkelvoudige suikers naar vetzuren. En als je daar teveel van binnen krijgt, dan ontstaat er uiteindelijk een niet alcoholische leververvetting.
Waar zit deze bewerkte/synthetische fructose allemaal dan in?
Het zit in meer voedingsmiddelen dan je denkt, namelijk het zit in o.a.:
- brood
- crackers
- rijstwafels
- cruesli
- cornflakes
- snoep
- koeken en gebak
- frisdranken en vruchtensappen
- diepvriespizza
- toetjes en yoghurt met smaakjes
- borrelnootjes
- dressings en sauzen
- soepen en bouillons
- fruit uit blik
- kant- en klaarmaaltijden
- stroop en limonadesiroop
- kruidenpasta en kruidenmix enz.
Maar hoe zit het dan met fruit, daar zit toch ook fructose in?
Ja dat klopt, in fruit zit ook fructose, maar veel minder fructose dan de bovengenoemde voedingsmiddelen. Bovendien zit er geen synthetische fructose in fruit.
Maar het beste is fruit te eten met mate en in zijn geheel (dus geen smoothies met heel veel fruit), want bij het eten van fruit gaat de bloedsuikerspiegel ook snel stijgen, maar zeker een stuk minder dan gewone witte suiker of andere snelle koolhydraten.
Dus kijk eens in je kasten en kijk waar het inzit. Maak alles eerst op of gooi alles eventueel weg waarin fructose zit (indien mogelijk) en ga op onderzoek uit in de supermarkt. Lees heel zorgvuldig etiketten en vermijdt zoveel mogelijk de producten, die ik daarboven genoemd heb.
3. BEWEGING
Uit onderzoek blijkt, dat al een kwartiertje per dag meer bewegen al kan helpen bij het herstellen van een niet alcoholische leververvetting. We weten allemaal, dat bijvoorbeeld wandelen goed is voor je.
Je cortisolgehalte gaat naar beneden, het verlaagt je bloeddruk, je cholesterolgehalte enz.
Maar er zijn genoeg andere sporten die kunnen bijdragen aan het herstel van een niet alcoholische leververvetting. Dus ga op onderzoek uit en kijk wat je leuk vindt en ga lekker bewegen.
4. BRUIN VET
Het menselijke lichaam heeft 2 soorten vet, namelijk wit vet en bruin vet. Wit vet is er voornamelijk voor energieopslag en lichaamsisolatie en bruin vet is actiever en creëert warmte door het verbranden van calorieën en is dus interessanter voor het afvallen. Het is eigenlijk een proces van ongunstige vetcellen (wit vet) omzetten naar gunstige vetcellen (bruin vet). Bruin vet is donkerbruin van kleur en heeft een hogere concentratie van mitochondriën dan wit vet, onze energiecentrales van onze cellen.
Hoe kun je bruin vet stimuleren?
Bruin vet kun je o.a. activeren door koud te douchen, ijsbaden en zonder jas bij kou buiten lopen. Nu denk je misschien ¨mij niet gezien¨of ¨zo word ik toch ziek¨, maar ik verzeker je, dat dat niet zo is. Ik ben een tijd geleden met het oefenen van koud douchen begonnen door eerst een wisseldouche te nemen.
Daarna stap voor stap verder. En ik verzeker je, dat was in het begin echt niet prettig. Maar op een gegeven moment was ik er klaar voor en nu douche ik elke dag koud. Het is nou steeds een beproeving, maar dat duurt maar even. Als ik er eenmaal onder sta, dan is het zelfs lekker. Ik kom verfrist uit de douche en heb echt een energieboost gekregen. Binnenkort ga ik een ijsbad proberen. Nou, ik ben benieuwd, want dat is weer een stap verder🥶. Maar ik vind het ook leuk om mijn grenzen te verleggen.
5. SUPPLEMENTEN
Er zijn een aantal supplementen verkrijgbaar die bewezen hebben, dat ze een positieve invloed hebben op de lever. Supplementen met Choline, vitamine C en E zorgen voor veel antioxidanten, B-vitamines zorgen voor een goed methylatieproces in je lever en ontgif je lever zoveel mogelijk bijv. met supplementen met Mariadistel, Resium, een leverpakking met castorolie, het supplement S-Acetyl-Glutathion (eet ook zoveel mogelijk groente waarin Glutathion in zit zoals kruisbloemige (groene) groente en kies zoveel mogelijk voor biologisch).
Extra tip: in de Chinese geneeskunde gaat men er van uit, dat boosheid en frustratie een emotie is die samenhangt met je lever en gal. Denk maar aan uitspraken zoals: iets op je lever hebben of gal spugen. Het gaat vooral om de energie die stagneert in de lever en gal. Je wordt dan gemakkelijk boos.
Behandelingen met reiki, voetreflexologie en acupunctuur zijn bijvoorbeeld goed om blokkades op te heffen en je energie weer door te laten stromen. En wellicht geven deze behandelingen je inzicht waarom er nog zoveel boosheid en frustratie speelt.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Dulce Vitamina
Hoge Nieuwstraat 21
3311 AH Dordrecht
Telefoonnr. 06-36327923
Emailadres: angeliquescheilen@gmail.com
Website: www.dulcevitamina.nl
KvKnr.88063178
Bron: Energieke vrouwen academie: fructose, de snelste route naar veroudering en chronische ziektes
Commentaires