Een veel voorkomende huidaandoening zoals Psoriasis is een niet-besmettelijke chronische huidaandoening met rode plekken, witte schilfers en jeuk. De plekken bevinden zich meestal op de hoofdhuid, ellebogen en knieën en zelden op het gezicht. Ook kunnen er gewrichtsklachten ontstaan en kleine deukjes in de nagels. Psoriasis is een auto-immuunziekte.
Normaal gesproken worden oude huidcellen vervangen door nieuwe huidcellen, maar dat gebeurt in een langzaam proces. Bij Psoriasis ontstaat er onder invloed van ontstekingen een overproductie van cellen in de huid. De huid gaat zichtbaar schilferen en er ontstaan rode en dikke plekken.
De huid bestaat voornamelijk uit de eiwitten Keratine, Elastine en Collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit. Collageen met elastine zorgen ervoor, dat we een gladde huid (samen met silicium en vitamine C) en een sterk bindweefsel hebben. Collageen is ook verantwoordelijk voor stevigheid, elasticiteit en het vernieuwingsproces van de huid. Onze botten, spieren, kraakbeen, bloedvaten, haren, nagels en onze huid bestaan allemaal uit collageen, die het lichaam zelf aanmaakt. Helaas neemt de aanmaak van collageen na je 25e jaar af waardoor de elastische structuur in je bindweefsel afneemt en huidveroudering ontstaat.
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De oppervlakte van de huid van een volwassen mens is 1,5-2 m2 en weegt tussen de 15 en 20 kg.
De huid bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag heet de opperhuid, de epidermis. De middelste laag heet de lederhuid, de dermis. De onderste laag heet het onderhuidse bindweefsel, subcutis.
In de lederhuid zitten de huidaanhangsels zoals talgklieren, zweetklieren, bloed- en lymfeklieren, haarwortels, zintuigklieren en zenuwuiteinden.
De functie van het bindweefsel is het verbinden van en het geven van steun aan andere weefsels en organen.
Je huid heeft als taak je te beschermen tegen alle indringers van buitenaf zoals bacterien, virussen en parasieten en is onderdeel van ons eerste verdedigingssysteem (immuunsysteem). Tot het eerste verdedigingssysteem behoren ook de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, de luchtwegen, urinewegen en vagina. Dit eerste verdedigingssysteem behoort tot het aangeboren immuunsysteem, omdat dit al bij de geboorte aanwezig was (niet-specifieke afweer).
Je huid is een weerspiegeling van je gezondheid en is je huid vaal of heb je huidproblemen, dan is er grote kans, dat je immuunsysteem aan het werk is. Een huidprobleem is vaak een darmprobleem. De huid en de darmen zijn verbonden en zijn samen namelijk het grootste deel van je immuunsysteem (80% zit in je darmen).
MAAR WAARDOOR WORDT PSORIASIS NU VEROORZAAKT EN WAT KUN JE ER TEGEN DOEN?
1. VOEDING
Zoals je weet begint alles bij de darmen!
Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.
De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacterien. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacterien met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.
Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.
Je weet inmiddels, dat ons westers voedingspatroon, zoals geraffineerde granen (gluten), gefrituurde snacks, bewerkte producten, suiker, fructose, andere snelle koolhydraten, transvetten en olie met
omega 6 zoals zonnebloemolie en andere linolzuren, zakjes, pakjes, melk en melkproducten enz. een verstoorde darmflora veroorzaken en als dat lang genoeg duurt, kan er een lekkende darm ontstaan.
Bij een lekkende darm kunnen bacteriën, die in de darmen moeten blijven, waarvan een uiterste giftige stof zich in de buitenste membraan bevindt, genaamd lipopolysacchariden (LPS) in de bloedbaan terecht komen en daar voor chronische ontstekingen zorgen zoals Psoriasis. Bij de een is het de huid en bij een ander zijn het de gewrichten enz.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
2. STRESS
Zoals je weet kan stress een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook onverwerkt trauma, fysieke stress en negatieve gedachten over jezelf (angst) enz.
Psoriasispatiënten hebben jeuk en kunnen gaan krabben wat de Psoriasis alleen maar erger maakt. Dit op zich is al stressvol. Daarbij kan men zich zorgen maken over de de aandoening en hoe de aandoening hun zelfvertrouwen en sociaal leven beïnvloedt, wat ook weer voor stress en angst zorgt.
Bij stress wordt het hormoon cortisol in de bijnieren aangemaakt. Daarom noemen ze cortisol ook wel het stresshormoon. Cortisol wordt net als alle geslachtshormonen uit het hormoon pregnenolone (prehormoon van cortisol en alle geslachtshormonen) gemaakt, maar het lichaam zal er altijd voor zorgen bij stress om pregnenolone te gebruiken voor cortisol in plaats van bijvoorbeeld geslachtshormonen (overleving gaat voor op alles). Het lichaam wil je altijd op de eerste plaats beschermen (prioriteit nr. 1). Indien je stress en angst hebt, kan het lichaam geen onderscheid maken tussen een werkelijke angst of de gedachte aan een angst en het lichaam gaat in de vecht-vluchtreactie, wat ook weer stress veroorzaakt en aanmaak van cortisol. Cortisol is ook een ontstekingsremmer, maar bij chronische stress waardoor er een te hoog gehalte van cortisol ontstaat, kan cortisol zijn werk niet meer doen als ontstekingsremmer.
Ga voor jezelf na wat de veroorzaker is van stress en kijk of je deze kan aanpakken en verminderen. Ademhalingsoefeningen, yoga, qigong, meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen. Ook kun je een training doen, waar je bewust wordt van je negatieve gedachten en deze om gaat buigen naar positievere gedachten.
3. INSULINERESISTENTIE
Insulineresistentie heb je als je lichaam ongevoelig is voor het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier vlak na een maaltijd en zorgt ervoor, dat de glucose afgebroken kan worden tot energie. Bij een suikerrijk voedingspatroon kan het zijn, dat je bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is en je lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Als dit een tijdje duurt, zal het lichaam de overtollige glucose opslaan als vetcellen. Dit is een voorteken van het ontstaan van Diabetes 2.
Wanneer je bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is heeft dat invloed op de conditie van de huid.
Door een te hoge concentratie van glucose in je bloed maak je meer urine aan om deze uit te scheiden. En als je meer gaat plassen kan dat leiden tot uitdroging en een droge huid.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot ontstekingen van de huid en je huid wordt dof (vernauwing en verharding van de bloedvaten). Het collageen van je huid wordt hierdoor beïnvloed. Zonder collageen wordt de huid stijf. Dit wordt glycatieschade genoemd oftewel versuikering van je huid en de Psoriaisis kan verergeren.
Stop met het eten van alle snelle koolhydraten (suiker, koekjes, snoep enz.) en zorg voor een goede hydratatie van de huid door voldoende vocht tot je te nemen (ca. 2,5 l water per dag).
4. VETZUREN
Elke cel van je lichaam ligt in een bad van vet, maar dat moeten wel de juiste vetten uiteraard zijn.
De functie van een cel is daarmee afhankelijk van de juiste vetzuursamenstelling van deze vetten voor de celmembraan. Een slechte conditie van een celmembraan zorgt dus voor een slechte conditie van de cel en daarmee je huid. Aan je huid kun je dus zien of er een tekort is aan vetrijke voeding.
Stop met het eten van omega 6 linolzuur zoals zonnebloemolie, safflloerolie, maisolie enz. Ze zijn ontstekingsbevorderend. Neem voeding met omega 3 zoals wilde zalm, sardientjes, haringen enz. en/of neem een goed omega 3 supplement (omega 3 is ontstekingsremmend) en gebruik voldoende goede vetten als kokosolie, avocado-olie, roomboter, ghee, olijfolie en noten. Tevens heeft het omega 6 vetzuur GLA een ontstekingsremmende werking.
5. TOXINES
Zoals ik al zei, kan bepaalde voeding leiden tot een lekkende darm. Maar er zijn nog meer oorzaken die voor een lekkende darm kunnen zorgen.
Naast voeding kunnen antibiotica (die zowel de goede als de slechte darmbacteriën vernietigen), diverse medicatie zoals maagzuurremmers, pijnstillers, de pil en antidepressiva enz. de darmwand irriteren en voor een lekkende darm zorgen.
Maar ook gifstoffen zoals bestrijdingsmiddelen (vooral glyfosaat/roundup), zware metalen, (micro)plastics, chemische ingrediënten in make-up, schoonmaakmiddelen (en andere xeno-oestrogenen) kunnen voor een lekkende darm zorgen.
En natuurlijk zijn roken, alcohol en drugs ook niet goed voor je darmen.
Ga na welke medicatie je slikt en kijk of het eventueel ook op een natuurlijke manier kan en gebruik een probiotica na een antibioticakuur. Probeer zoveel mogelijk biologisch te eten zonder bestrijdingsmiddelen en ga voor biologische make-up, schoonmaakmiddelen enz.
En stop als het kan met roken, drinken en/of drugs. Je kunt hier goede hulp bij krijgen.
6. EIWITTEN
Zoals ik alk zei, bestaat de huid uit de eiwitten keratine, elastine en collageen. Het eiwit keratine bestaat uit het aminozuur (bouwsteen van een eiwit) L-Cysteine. L-Cysteine heeft zwavel nodig dus daarom is het goed om voor voeding te kiezen waar veel zwavel in zit zoals uien, broccoli, knoflook, koolsoorten enz.
Het aminozuur L-Lysine is ook van belang voor de huid, omdat het de opname van zink verbetert.
L-Lysine en L-Cysteine is ook in een supplement te verkrijgen.
Collageen is een lijmvormend eiwit met liefst 18 aminozuren. Het bevat o.a. grotendeels L-Proline,
L-Glycine en L-Hydrxoyproline. Je kunt collageen kopen als supplement. Er zijn verschillende soorten collageen.
Kijk wat bij jou past en kies voor natuurlijke supplementen.
7. TEKORTEN AAN MINERALEN EN VITAMINES
Bij een lekkende darm kunnen niet voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen opgenomen worden. De lekkende darm zal opgelost moeten worden en bij ontstekingen ontstaan er vrije radicalen waarvoor we anti-oxidanten moeten gaan inzetten.
Vitamine A zorgt samen met vitamine D, L-Glutamine en zink voor herstel van de slijmvliezen in de darmen, zodat de lekkende darm aangepakt wordt. Maar vitamine A is ook nodig voor de huid.
B-vitamines zijn gezond voor de huid. Vooral B5, Biotine, Folaat en B12.
Vitamine C is goed voor een betere weerstand; het is een goede antioxidant (gaat vrije radicalen aan) en zorgt voor een betere ijzeropname en is verantwoordelijk voor de productie van lichaamseigen collageen.
Vitamine D is goed voor je weerstand en kan ontstekingen in de huid aangaan.
Vitamine E is een goede antioxidant (gaat vrije radicalen aan) en beschermt de huid tegen huid-veroudering.
IJzer is erg belangrijk voor de huid, het is een component van bloed. Het zit in de kleurstof van het rode bloed, het hemoglobine. Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven aan het lichaam.
Omega 3 kan goed helpen tegen ontstekingen en gezonde vetten zijn gunstig voor de celmembranen.
Omega 6 GLA (borage olie) kan goed helpen tegen ontstekingen en gezonde vetten zijn gunstig voor de celmembranen.
Koper draagt bij aan het soepel houden van het bindweefsel en de vorming van pigment.
Silicium (kiezelzuur) is belangrijk voor de aanmaak van keratine en collageen. Collageen zorgt voor een strakke, stevige huid en zorgt voor het vernieuwingsproces van de huid. Collageen en silicium werken synergetisch met elkaar en versterken elkaars werking.
Zink en selenium zijn nodig voor ontstekingen aan te gaan en kan zorgen voor het herstel van de slijmvliezen in de darmen.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen......
Angelique ♥
Dulce Vitamina
Hoge Nieuwstraat 21
3311 AH Dordrecht
Telefoonnr. 06-36327923
Emailadres: angeliquescheilen@gmail.com
Website: www.dulcevitamina.nl
KvKnr.88063178
Bronnen:
Orthokennis-weerstand
Gewoon mooi: insulineresistentie en de huid
Comments