Allereerst de beste wensen voor 2023.
Dat het een gelukkig en gezond jaar mag worden.
En bij een nieuw jaar horen altijd nieuwe voornemens. Sommige mensen houden zich aan hun voornemens en bij sommige mensen verdwijnen de nieuwe voornemens al weer snel naar de achtergrond.
Daarom leek het mij een goed idee om het te hebben over de volgende van de vier primaire neurotransmitters, namelijk Dopamine.
Dopamine is een neurotransmitter die voor een deel in het zenuwstelsel van de darmen (enterisch zenuwstelsel) wordt aangemaakt en door darmbacteriën (mits je darmflora goed op orde is) en is vooral actief in de hersenen. Via de Nervus Vagus communiceert deze neurotransmitter via de ene zenuwcel (neuron) met de andere in de hersenen. Het andere deel van de Dopamine wordt ook aangemaakt als hormoon in het merg van de bijnieren samen met (nor)adreline. Dat is voor ondersteuning bij de vecht-vluchtreactie.
Het vrijgeven van Dopamine in de hersenen gaat samen met het behalen van een doel en hoe lastiger de weg er naar toe hoe meer Dopamine er wordt vrijgegeven. Het vrijgeven van Dopamine voelt dan ook als een soort overwinning. Daarnaast is Dopamine verantwoordelijk voor energie, controle, seksuele opwinding en je immuniteit.
Je hersenen belonen je dan met geluksstofjes nadat je dat bepaald doel gehaald hebt. Eenmaal Dopamine aangemaakt, wordt het alleen aangemaakt met dat vooruitzicht dat dat bepaald doel behaald worden.
Activiteiten (lees doelen) zoals bewegen, seks en eten geven dat vooruitzicht en hielpen in de oertijd, niet geheel onbelangrijk, met je overlevingskansen.
Alleen 1 probleem, je hersenen geven de voorkeur aan een prettig gevoel op korte termijn en niet op de lange termijn met als gevolg, dat er verslavingen kunnen ontstaan.
Maar om meer over Dopamine te schrijven, neem ik je mee naar de oertijd.
Maar voor we naar de oertijd gaan, zul je eerst meer moeten weten over de functies en werking van de hersenen. Dus in plaats dat ik begin met ALLES BEGINT IN JE DARMEN, begin ik nu met de werking van de hersenen.
De functies van de hersenen zijn verdeeld over twee hersenhelften. Rechts is de creatieve en emotionele helft en links is de analytische helft. Beide hersenhelften werken samen via de corpus callosum (hersenbalk).
De opbouw van de hersenen ziet er volgt uit:
* de hersenstam (reptielenbrein) ligt onderin de schedel;
* de kleine hersenen (het cerebellum) liggen achter de hersenstam;
* de grote hersenen (het cerebrum) liggen bovenin de schedel. Ze bestaan uit limbisch brein, de neocortex
en de prefrontale cortex.
De hersenstam-het reptielenbrein
Regel is, dat het dierlijke in ons voor het menselijke gaat.
Het reptielenbrein is het kleinste, oudste en meest instinctieve hersendeel. Dit deel denkt niet na, heeft geen bewustzijn en onthoudt ook niets. Het reptielenbrein is geprogrammeerd om te overleven, voortplanting, spijsvertering maar ook voor je ademhaling, hartslag, bloeddruk, stress en angst.
Het limbische systeem
Zorgt voor de verwerking van gevoelens en emoties en heeft ook geen bewustzijn.
Neocortex
De neocortex is vooral bij de mens ontwikkeld en is verantwoordelijk voor intelligente functies zoals logica, ratio en creativiteit. Dit hersendeel heeft wel een bewustzijn.
De hersenstam of te wel het reptielenbrein verbindt de kleine en grote hersenen met het ruggenmerg.
In den beginne......
Zoals ik al zei, het reptielenbrein is het kleinste, oudste en meest instinctieve hersendeel. Dit deel denkt niet na, heeft geen bewustzijn en onthoudt ook niets. Het reptielenbrein is geprogrammeerd om te overleven, om zich voort te planten en voor een goede spijsvertering, maar ook voor je ademhaling, hartslag, bloeddruk, stress en angst. Grootste prioriteit van je lichaam is (nog steeds) overleven (adreline en cortisol), dan de voortplanting en daarna pas de spijsvertering.
Dat komt, omdat het in de oertijd vaak gevaarlijk was en zodra je in een vecht-vluchtsituatie kwam
(denk aan de bekende beer of tijger) dan komen eerst de hormonen adrenaline en cortisol vrij. Bij een vechtreactie komt ook het hormoon testosteron vrij. Al het bloed stroomt naar je ledematen, hartslag en bloeddruk gaat omhoog, je gaat sneller ademen. Hierdoor krijgen je organen en brein minder zuurstof. Bloed wordt aan je darmen onttrokken, je insulineafgifte wordt verhoogd om glucose te leveren en eiwitten uit je spieren worden verbrand voor meer energie. Dit is om het grote gevaar te bestrijden en om in actie te komen. Cortisol komt na 30-60 minuten (na de stressreactie) in actie om stress stil te leggen.
Alle energie gaat naar de overleving. Dat gaat dan ten koste van de voortplanting en de spijsvertering, want energie kun je maar een keer uitgeven.
Maar daar had het lichaam wat op gevonden. Want zoals ik al schreef daar boven, bij bepaalde activiteiten (doelen) zoals bewegen, seks en eten wil het reptielenbrein je belonen met geluksstofjes door de aanmaak van Dopamine en dat was belangrijk voor de overleving, maar ook voor de voortplanting en spijsvertering. Want na groot gevaar bestrijden, was daar geen energie meer voor.
Alleen het reptielenbrein, dat onbewust en gespitst is op overleven, wil dat graag op kort termijn en niet op de lange termijn. Vroeger in de oertijd, ging dat ook niet anders, want kwam een hert voorbij, dan ging je niet wachten op het volgende hert, omdat dit hert misschien wat minder mooi was dan het volgende hert. Je moest ervoor zorgen, dat je te eten had en wel op dat moment. Dus op de korte termijn.
En zo is het nog steeds. Het reptielenbrein is nog steeds actief in ons en zijn grootste prioriteit is nog steeds overleven. Hij wilt nog steeds gevaar afwenden en zichzelf nog steeds zoveel mogelijk belonen op de korte termijn en in eigen comfortzone blijven. En komt met angstgedachten (bijvoorbeeld het is nu te druk en niet de juiste tijd, het lukt me toch nooit enz.) om de motivatie om doelen op de lange termijn te ondermijnen. Helaas worden hierdoor verslavingen in stand gehouden.
Maar je wilt toch ook graag doelstellingen op de lange termijn waarmaken....
Ik heb daar een paar tips voor:
1. Bewustwording
Zoals je weet, hebben het reptielenbrein en de kleine hersenen geen bewustzijn en de neocortex wel. En die laat je nu samenwerken. Namelijk om het onbewuste bewust te worden. Meditatie, yoga en qigong bijvoorbeeld zijn krachtige instrumenten om je bewust te worden van je gedachten.
Houd het voorlopig op 1 doel voor op de lange termijn en maak je doel klein.
Schrijf deze op. Na verloop van tijd, komen er gedachten als: dit is niet het juiste moment, het lukt me toch nooit enz. Dat is je reptielenbrein. Probeer deze nu bewust te worden en schrijf deze nu ook op.
En ga nu deze gedachten relativeren. Kloppen deze gedachten wel? Schrijf deze ook op en vergelijk nu de angst en de realiteit. En dan kom je al gauw tot de conclusie, dat je angstgedachten niet kloppen. En dat doe je elke dag, totdat je doelstelling op de lange termijn een gewoonte is geworden en je je doelstelling gehaald hebt.
Voorbeeld:
Ik wil minder koffie drinken en ik wil nu 2 kopjes per dag drinken. Schrijf dat op.
Op een gegeven moment ga je natuurlijk twijfelen en krijg je gedachten zoals ik al boven schreef.
Die schrijf je nu ook op.
Nu kijk je of het werkelijk waar is wat je gedachten zeggen. Je schrijft naast de angstgedachten de nieuwe gedachten die wel kloppen zoals: als ik maar 2 kopjes drink dan is dat gezonder voor mij, want adreline wordt niet meer aangemaakt en de mineralen worden niet meer uitgeplast. Dus beter voor mijn gezondheid. En zo ga je telkens verder. En als je dit volhoudt en het lukt, dan wordt het op den duur een gewoonte en heb je een doel op de lange termijn behaald en wordt er Dopamine aangemaakt.
En om op een gezonde manier Dopamine op de korte termijn aan te maken om je doelen op de lange termijn te halen kun je:
2. Bewegen
Ga wandelen, fietsen, hardlopen of heb seks. Allemaal aktiviteiten (doelen) die je na afloop belonen met Dopamine en andere neurotransmitters.
3. Neem de juiste voeding
Eiwitten zijn de bouwstoffen van neurotransmitters en hormonen. Dopamine wordt in het lichaam aangemaakt uit het aminozuur (bouwsteen van een eiwit) Tyrosine. Tyrosine wordt weer aangemaakt
uit het essentiële aminozuur Fenylalanine met cofactoren zoals vitamines en mineralen. Essentieel betekent, dat het door de voeding moet worden aangemaakt. Met het eten van voeding die deze aminozuren bevatten, verhoog je de aanmaak van Dopamine.
Je weet, niet alleen de cellen van de darmen produceren neurotransmitters, zoals Dopamine, maar ook de bacteriën in de darmen produceren neurotransmitters. Een gezonde darmflora met een flinke kolonie aan gezonde darmbacteriën spelen dus een belangrijke rol.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan voor jou samen te stellen, eventueel aangevuld met supplementen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Comments