De schildklier is een vlindervormige endocriene klier aan de voorkant van de hals tegen de luchtpijp en onder het strottenhoofd. De schildklier bestaat uit 2 lobben en een smaller verbindingsstuk. Deze lobben bevatten een groot aantal follikels die gevuld zijn met een vloeistof die colloid heet. Aan de achterkant hebben we 4 bijschildklieren, die de hoeveelheid calcium in het lichaam in de gaten houden.
De schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren van het lichaam.
Thyreoglobuline (een nog niet actief hormoon) wordt geproduceerd door de cellen van de schildklier en vervolgens uitgescheiden naar het colloid in de follikels om daar opgeslagen en gebonden te worden met jodium. Deze gejodeerde hormonen blijven in inactieve vorm opgeslagen totdat het nodig is voor het lichaam. Er is continue jodium nodig. Daarom is het van belang om voedsel te eten of een supplement te nemen, dat voldoende jodium bevat zodat de jodiumpomp het jodium in de cellen van de schildklier kan blijven pompen. Indien er schildklierhormonen nodig zijn in het lichaam, wordt er via de hypothalamus opdracht gegeven aan de hypofyse om TSH (schildklier stimulerend hormoon) aan te maken. TSH stimuleert de schildklier om Thyroxine (T4) aan te maken. Deze T4 komt in de bloedbaan terecht, maar is nog inactief en dient in de lever (en nieren) omgezet te worden naar Tri-jodiumthyroxine (T3), de actieve vorm van het schildklierhormoon.
Thyroxine wordt in het lichaam uit het aminozuur L-Tyrosine gemaakt. Het aminozuur L-Phenylalanine kan met vitamine B2 gemakkelijk L-Tyrosine aanmaken.
Om van L-Tyrosine Thyroxine te maken moeten er 4 moleculen jodium gekoppeld worden aan de
L-Tyrosine. Vandaar de naam T4. Voor dit hele proces en en het omzetten in de lever van T4 naar T3 zijn een aantal cofactoren in de vorm van vitaminen en mineralen nodig.
Hierbij een overzicht zoals aminozuren in de juiste volgorde omgezet worden:
L-Phenylalanine ➡ L-Tyrosine (grondstof schildklierhormoon Thyroxine) ➡ L-Dopa ➡ Dopamine ➡ Noradreline ➡ Adrenaline.
De belangrijkste functie van de schildklier is dan ook het regelen van de stofwisseling, dwz hoe het lichaam energie haalt uit de voeding die we eten. Tevens regelt de schildklier bijvoorbeeld ook de darmwerking, lichaamstemperatuur, de doorbloeding, pompkracht van het hart, enzymen die de spijsvertering regelt, vruchtbaarheid, aanmaak van neurotransmitters serotonine, dopamine en adrenaline, calciumhuishouding enz.
De schildklier is een klein orgaan, maar met grote gevolgen als deze niet werkt. Bij veel mensen wordt een schildklierprobleem niet gesteld, omdat de bloedwaardes vaak in orde lijken (TSH en T4 liggen binnen de bandbreedte, dus gaat men ervan uit dat er ook voldoende T3 zal worden aangemaakt).
Maar er zijn juist (hormonale) oorzaken waardoor de schildklier niet goed werkt, maar die niet uit de bloedtest komen. Zoals hoe zijn je darmen, je stressniveau, kan de lever T4 omzetten naar T3 enz. Zeer veel mensen hebben verschillende symptomen van een te lage schildklierfunctie, maar kan niet door regulier onderzoek aangetoond worden.
Een van de oorzaken of gevolg van een traag werkende schildklier is een te lage ochtendtemperatuur. Onze enzymen werken dan niet meer goed en hierdoor daalt onze energieaanmaak wat weer een lage ochtendtemperatuur veroorzaakt.
Men kan eventueel met de ochtendtemperatuurtest van Barnes testen of er een onderactiviteit van de schildklier is.
Symptomen van een langzaam werkende schildklier:
- obstipatie;
- zeer gevoelig voor kou;
- krakende of hese stem;
- droge huid;
- depressie;
- vocht vasthouden;
- in gewicht aankomen;
- verminderde vruchtbaarheid enz.
Denk je dat je een langzaam werkende schildklier hebt en komt dat ook naar voren met de temperatuurtest van Barnes. Heb je symptomen van een langzaam werkende schildklier, dan is deze blog wellicht iets voor jou.
WAARDOOR WORDT EEN LANGZAAM WERKENDE SCHILDKLIER NOU VEROORZAAKT EN WAT KUN JE ZELF ER AAN DOEN?
Zoals je weet begint alles bij de darmen!
VOEDING
Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), daar zit het grootste deel van je spijsvertering en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.
De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacterien. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacterien met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.
Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.
De darmflora moet in goede balans zijn omdat:
- de aanwezigheid (of afwezigheid) van bepaald bacteriestammen invloed lijken te hebben op schildklierziektes (hier hebben we meer onderzoek voor nodig);
- de darm onze opname bepaalt van voedingsstoffen. Er kan alleen sprake zijn van een goede celgezondheid en schildklierfunctie als alle voedingsstoffen zoals zink, jodium, ijzer en selenium aanwezig zijn;
- de darm in goede staat moet zijn. Een lekkende darm bijvoorbeeld zal voor een verminderde opname van voedingstoffen zorgen;
- stoffen die onze darmbacteriën aanmaken beïnvloeden in elke cel van ons lichaam de energie-aanmaak;
- omdat het oestrogeendominantie tegengaat;
- naast de hypofyse gezonde darmbacteriën de aanmaak van TSH in werking kan zetten.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
STRESS
Zoals je weet kan stress een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook onverwerkt trauma, fysieke stress enz.
Stress is, naast jodiumtekort, een van de hoofdoorzaken van schildklierklachten. Zeer zeker als het om chronische stress gaat.
Bij (chronische) stress wordt adrenaline aangemaakt, die de aanmaak van de schildklierhormonen verstoren. Adrenaline is een hormoon, dat er voor zorgt, dat er in een stresssituatie gehandeld kan worden en cortisol legt de stress weer stil na 30-60 minuten.
De belangrijkste bouwstof van adrenaline is het aminozuur L-Tyrosine (zie pathway met de ➡) dat gevormd wordt door L-Pheylalanine. Maar Thyroxine, de grondstof voor de schildklierhormonen, wordt ook uit L-Phenylalanine gemaakt. Aangezien stress (overleving) de 1e prioriteit van het lichaam is, krijgt de productie van adrenaline voorrang op de aanmaak van Thyroxine.
Zoals eerder vermeld, wordt naast adreline bij stress ook het hormoon cortisol in de bijnieren aangemaakt en bij een chronisch verhoogd cortisol wordt de aanmaak van schildklierhormonen afgeremd, maar ook de omzetting van T4 naar T3. Hierdoor krijgt de hypothalamus en de schildklier constant de opdracht om meer hormonen te maken, maar cortisol blokkeert de aanmaak en de omzetting van T4 naar T3 telkens weer. Onder invloed van chronische stress wordt zelfs een groot deel van de schildklierhormonen omgezet in rT3 (reversed). Een teveel aan rT3 blokkeert de receptoren van het schilklierhormonen. Stress (lees overleving) gaat immers voor op voortplanting (sexhormonen zoals progesteron en oestrogeen) en stofwisseling (schildklier) en dus gaat de energie naar overleving. En energie kun je maar een keer uitgeven.
Ga voor jezelf na wat de stress veroorzaakt en ga ermee aan het slag. Dat is heel belangrijk.
DE LEVER
Een goede leverfunctie speelt een belangrijke rol in een goed functionerende schildklier. Onze lever heeft een groot takenpakket en heeft veel energie, vitamines, mineralen en andere co-factoren nodig om zijn taken uit te voeren zoals ontgiften, gal maken voor de vertering van vetten, draagt bij aan de aanmaak en afbraak van oestrogeen of rode bloedcellen en nog vele andere functies. Een andere belangrijke functie is, dat de lever voor 80% de schildklierhormonen T4 omzet in T3 (dejodinatie) en voor 20% gebeurt dat in elke lichaamscel.
Er zijn een aantal oorzaken waardoor de lever zijn functie niet goed kan uitvoeren:
- Xeno-oestrogenen;
xeno-oestrogenen zijn chemische verbindingen afkomstig uit petrochemische industrie die ook dezelfde werking hebben als lichaamseigen oestrogeen. Ze zitten in pesticiden, uitlaatgassen van auto's, plastic, antiaanbaklagen (PFAS), binnenkant voedsel uit blik (PBA),
schoonmaakmiddelen, cosmetica, zonnebrandcrème , medicijnen, parfum enz. Ze zijn moeilijk afbreekbaar in de lever en dit kan oestrogeendominantie veroorzaken.
De lever maakt bij oestrogeendominantie ook een bepaald eiwit aan, dat TBG (Thyroxine Bindend Globuline) heet. Dit eiwit bindt schildklierhormonen aan zich en zorgt ervoor, dat de cellen er minder van kunnen opnemen en gebruiken. Dat betekent dus minder energie. - Toxische stoffen en zware metalen:
Kwik, fluor (vaak in tandpasta), chloor, broom. Deze zware metalen blokkeren de opname van mineralen en sporenelementen en bezetten de receptorplek van jodium, waardoor jodium niet kan functioneren en daarmee schildklierproblemen kan veroorzaken. Bovendien is jodium ook nodig om zware metalen en xeno-oestrogenen te ontgiften.
- Het bestrijdingsmiddel glyfosaat:
Glyfosaat bindt veel mineralen.
- Medicijnen (vooral pijnstillers), alcohol, roken, drugs enz..
Dit zorgt er allemaal voor, dat de lever jodium, selenium en andere mineralen en vitamines nodig heeft om dit alles te ontgiften en dat er minder is voor de omzetting van de schildklierhormonen.
Probeer daarom zoveel mogelijk biologisch te kopen zoals voeding, maar ook cosmetica, toiletspullen, zonnebrandcrème, schoonmaakmiddelen, geen geconserveerde levensmiddelen in blik enz.enz.
JODIUMTEKORT EN ANDERE BOUWSTOFFEN EN CO-FACTOREN
Mineralen- en vitaminetekorten kunnen ook een oorzaak zijn voor een langzaam werkende schildklier. Zoals ik al boven schreef kan er alleen sprake zijn van een goede celgezondheid en schildklierfunctie als alle voedingsstoffen zoals zink, jodium, selenium en ijzer aanwezig zijn. De meest voorkomende oorzaak is echter het jodium- en seleniumtekort. Selenium is nodig om het inactief T4 actief T3 te maken.
Daarnaast hebben we nog vele andere vitamines en mineralen nodig voor de omzetting van de T4 naar T3, het omzetten van de aminozuren en een goede werking van de lever enz.
Ik kan je helpen bij een juiste suppletie van vitamines en mineralen en hoeveelheden om de tekorten aan te vullen.
ZIEKTE VAN HASHIMOTO
De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt, waardoor er een ontsteking ontstaat in de schildklier. Er wordt geleidelijk steeds minder schildklierhormonen aangemaakt. Dit wordt behandeld door een arts.
BEWEGING
Beweging is goed voor de schildklier, want het verbetert de stofwisseling. En het beste is in de buitenlucht, want dan krijg je meer zuurstof.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Commenti