Er zijn twee manieren waarop we naar de pijnappelklier (epifyse) kunnen kijken: een biologische en spirituele manier. Dit kleine hormoonproducerende kliertje is terecht een wonder te noemen, zowel vanuit de biologische als de spirituele kant. Wil je meer hier over weten, lees dan deze blog.
Eerst maar de spirituele manier:
Door oude natuurvolken werd de pijnappelklier al het derde oog genoemd en is een energetische toegangspoort naar je intuïtie. Het staat voor het een steeds hoger bewustzijn, dat wij als mensen kunnen bereiken zoals, dat wij als micro-organisatie een onderdeel zijn van een macro-organisatie, dat wij allen verbonden zijn met elkaar, dat wij allemaal energie zijn enz.
Het menselijk lichaam kunnen we onderverdelen uit 7 hoofdchakra's (chakra betekent wiel). Zie ook rechtsonder in het plaatje. Het eerste chakra begint bij je stuitje en eindigt bij je zevende chakra, je kruin. Deze chakra's nemen energie op uit de kosmos en transporteren de energie waar het in het lichaam terecht moet komen.
Het chakra, dat de energie transporteert naar de pijnappelklier is het 6e chakra. Het chakra bevindt zich op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen. Je ogen, die ook bij het 6e chakra horen zenden de energie oftewel licht, dat informatie bevat over het ritme van dag en nacht (circadiaanse ritme) naar de pijnappelklier.
De pijnappelklier is hiermee dan ook een energetisch oog en tegelijkertijd je toegangspoort naar je intuïtie en wordt daarom het derde oog genoemd.
Nu verder met de biologische manier:
De pijnappelklier (epifyse) heeft zijn naam te danken aan zijn vorm en is qua grootte net zo groot als een erwt. Het zit achterin onder de corpus callosum (de hersenbalk die je linker hersenhelft met de rechterhersenhelft verbindt).
Onder invloed van licht, dat via een impulsstroom je ogen bereikt, zenden de ogen informatie over de ritme van dag en nacht (circadiaanse ritme) naar de pijnappelklier. Daar wordt door de pijnappelklier via een paar enzymatische stappen vanuit tryptofaan serotonine geproduceerd en uit serotonine melatonine.
De melatonine wordt vanaf de vroege avond tot in de nacht gedurende de slaap losgelaten in de bloedstroom. Het zorgt ervoor, dat we ontspannen en in een diepe slaap terecht komen.
Melatonine is dus onder andere belangrijk voor een goed functioneren van je biologische klok en zorgt ervoor, dat je lichaam op het dagelijkse ritme loopt van dag en nacht. Tevens zorgt melatonine ook voor diverse herstelfuncties, bijvoorbeeld bij ziekte, de algemene gezondheid en de bloeddruk.
De pijnappelklier heeft zowel op directe en indirecte manier invloed op verschillende hormoonproducerende klieren zoals hypothalamus, hypofyse, schildklier en de bijnieren.
Je kon al lezen, dat de pijnappelklier belangrijk is voor het goed functioneren van je lichaam op het dagelijkse ritme van dag en nacht. Maar er zijn meer ritmes waarop het lichaam reageert
(verschillende hormonen functioneren in deze ritmes).
Vier van deze ritmes zijn: het dagelijkse ritme van dag en nacht, het ritme van eb en vloed, het maandelijkse ritme van 28 dagen en het ritme van de jaargetijden/seizoenen.
Zoals Deepak Chopra al zegt in zijn boek Het geluk in jezelf: ons lichaam maakt deel uit van het universum. Alles wat zich in het universum afspeelt, beïnvloedt de biologie van ons lichaam. Biologische ritmes van je lichaam zijn een uitdrukking van de ritmes van de aarde in verhouding tot de kosmos. Deze vier ritmes staan aan de basis van alle andere ritmes in ons lichaam. Zoals ik al eerder zei, zijn wij zijn een micro-organisatie van een macro-organisatie.
1. Het dagelijkse ritme van dag en nacht
Door de beweging van de aarde die om haar as draait ervaren wij ook de cyclus van 24 uur (van dag en nacht). In ons lichaam, dat deel uitmaakt van de aarde, draait ook alles rond. Zodra het donker wordt zorgt melatonine ervoor, dat we ontspannen en in een diepe slaap terecht komen.
2. Het ritme van eb en vloed
Het ritme van eb en vloed heeft invloed op ons lichaam. Hierbij is het ritme het gevolg van het gravitatie-effect van de zon, de maan en de sterren op de oceanen en zeeën van onze aarde.
Ons lichaam heeft ook een oceaan in ons die lijkt op de oceanen en zeeën van de aarde. We bestaan voor meer dan ca. 60% uit water zoals de aarde ook bestaat uit maar dan 60% water.
In ons lichaam is er ook sprake van eb en vloed. Vocht speelt een belangrijke rol in het lichaam en het ritme zorgt onder andere met het transport van voedingsstoffen, de afvoer van afvalstoffen, de buffering van verschillende bewegende organen en de regulering van de lichaamstemperatuur. Men kan de vochtbalans opdelen in 65% intracellulair compartiment (bevat kalium en fosfaat) en 35% extracellulair compartiment (bevat natrium en chloride) en het totaal bevat 42 liter water. Het intracellulaire vocht bevindt zich in de cellen en het extracellulaire vocht, dat weer onderverdeeld kan worden in intersitiel vocht (bevindt zich tussen de cellen) en intravasculair vocht. Het intravasculair vocht bestaat voor 92% van het bloedplasma en de rest is lymfevocht. Osmose zorgt voor de uitwisseling van het vocht tussen de verschillende compartimenten. Zo blijft de osmolaliteit van het intra- (kalium en fosfaat) en extracellulair (natrium en chloride) compartiment gelijk.
De vloeistoffen worden onderverdeeld in drie soorten: bloedplasma, lymfe en hersenvocht en zijn onderling verbonden door bindweefsel, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
3. Het maandelijkse ritme van 28 dagen
Het ritme van een cyclus van 28 dagen wordt geactiveerd door de beweging van de aarde, de zon en de maan. De cyclus van de maan en de menstruatie zijn beiden vier en bestaan uit 28 dagen (tenminste als je hormoonhuishouding op orde is). De maancyclus begint met de nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het laatste kwartier. De menstruatiecyclus begint met de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie, de ovulatie zelf en de fase na de ovulatie.
4. Het ritme van de jaargetijden/seizoenen
De beweging van de aarde rond de zon zorgt voor seizoenen. Seizoensveranderingen zien we niet alleen in de natuur en het weer terug, maar ook in de biologie van ons lichaam. In de herfst wanneer het eerder donker gaat worden, laten de bomen en planten hun bladeren los en de energie trekt zich terug in de wortels. De dieren trekken zich terug in hun holen en/of bereiden zich voor op hun winterslaap en wij mensen trekken ons terug in onze huizen om te rusten en te ontspannen. In de herfst en de winter kunnen we ons depressiever gaan voelen omdat het eerder en langer donker is. In de lente wordt het weer eerder licht. De bomen en planten staan weer in bloei, de dieren komen uit hun holen en wij mensen komen naar buiten en worden weer vrolijker omdat we weer aan meer licht worden blootgesteld.
Oorzaken en oplossingen voor een slecht werkende pijnappelklier
Als we geboren worden, tot de eerste drie maanden, wordt er geen melatonine geproduceerd. Daarna wordt er pas melatonine geproduceerd. Daarna tot aan je tweede jaar is je melatonineproductie het hoogst en daarna neemt het geleidelijk af. Maar er zijn meerdere oorzaken, dat je pijnappelklier steeds minder goed functioneert. De hersenen worden beschermd door de schedel en bloed-hersenbarrière. Deze bloed-hersenbarrière is een scheiding tussen het bloed en de hersenen. De pijnappelklier is niet gescheiden door de bloedhersenbarrière. Hierdoor is deze niet goed beschermd tegen gifstoffen en andere dingen waardoor de pijnappelklier volledig verkalkt (ter bescherming worden er calciumschalen om de pijnappelklier gevormd) en waardoor vele neurologische ziektes kunnen ontstaan. Daarom is het van groot belang, dat we deze pijnappelklier ontkalken en ontgiften en daarna activeren.
Oorzaken verkalking pijnappelklier
- vaccinaties;
- fluoride in tandpasta;
- glyfosaat (bestrijdingsmiddel);
- zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en aluminium (aluminium bindt zich met fluor en kan zo de bloedhersenbarriere passeren;
- amalgaamvullingen;
- elektromagnetische velden;
- alcohol, drugs, koffie en roken;
- xeno-oestrogenen;
- aspartaam;
- diverse E-nummers;
- alle niet biologische voeding en drank;
- alle ongezonde voeding zoals gluten, melk, suiker, bewerkte voedingsmiddelen enz.
Je begrijpt, dat je diverse dingen moet gaan veranderen zoals onder andere vaccinaties laten ontstoren (bv door een kinesiologe), tandpasta zonder fluoride gebruiken, amalgaamvullingen laten vervangen en een gezond, biologisch eetpatroon laten aanmeten met diverse supplementen enz zodat de pijnappelklier beter kan functioneren.
Voeding die je pijnappelklier activeren zijn onder andere rauwe cacao, oregano olie, avocado's, bananen, bonen, kruisbloemige groenten enz.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Bron: Het geluk in jezelf-Deepak Chopra
Комментарии