top of page
Zoeken
Foto van schrijverAngelique Scheilen

Astma: wat is de relatie tussen je longen en je darmen?

Bijgewerkt op: 9 jul 2023



ASTMA


Als kind hadden mijn zus en ik astmatische bronchitis, maar we zijn er op latere leeftijd over heen gegroeid. We hebben wel bij een longarts gelopen tot ons 12e jaar, maar we hebben er gelukkig geen last meer van. Mijn vader daarentegen had zeer zware astma, net als zijn jongere broer, die helaas op te jonge leeftijd overleden is aan de gevolgen van astma. Je kunt dus wel stellen, dat astma altijd een rol in ons leven heeft gespeeld.


Astma wordt meestal omschreven als een ademhalingsaandoening, maar een betere beschrijving is een chronische ontsteking van de luchtwegen die grote hoeveelheden slijm produceren. Vrijwel iedereen die aan astma lijdt, heeft ook allergieën. Allergenen zorgen, dat de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen en ontstoken raken. Er wordt dan extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich dan samen. Zo blijft er dan minder ruimte over waar de lucht in en uit kan stromen.


Men komt er ook steeds meer achter dat bepaalde voedingsstoffen in de darm direct invloed hebben op ontstekingsreacties in onze longen.


Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.


Maar hoe ontstaat nu astma en wat is nou de relatie tussen je longen en je dikke darm oftewel je long-darm-as? Maar belangrijker, wat kun je tegen astma doen. Indien je hier ook nieuwsgierig naar bent, lees dan verder.


Zoals je weet begint alles in de darmen.


Bacteriën, virussen, schimmels enz. zijn micro-organismen die aanwezig zijn in onze darmen, longen en mond en zijn samengesteld uit verschillende soorten. Ze zijn goed voor ons lichaam en beïnvloeden ons immuunsysteem, onze geestelijke gezondheid en de gezondheid van onze longen. Bij een gemiddeld gezond persoon bestaan deze verschillende soorten in een gereguleerd evenwicht en een disbalans in al deze bacterien (vermindering van diversiteit) wordt in verband gebracht met ziekte zoals astma.


We weten, dat je immuniteit voor 80% in je darmen zit. De darmen worden daarin ondersteund door

100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. Ze wegen 1,5 kilo en je hebt 1000 verschillende soorten bacterien. In de darmen leven zowel goede als slechte bacterien. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacterien met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.


Zoals je weet hebben we een aangeboren immuunsysteem, dat zijn de immuuncellen in je darmen die je automatisch beschermen tegen schadelijke virussen en bacteriën en we hebben een verworven immuunsysteem.

Het immuunsysteem werkt samen met de darmflora. Zo leert de darmflora het immuunsysteem wat wel en niet goed is voor je lichaam. Een gezonde darmflora is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. De belangrijkste functie van de darmflora is dan ook voorkomen, dat schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen.


De darmflora heeft ook als taak om de voedselresten, die niet door de dunne darm kunnen worden verteerd en die naar de dikke darm gaan (complexe koolhydraten oftewel vezels) verder te verteren om er verzadigde korteketenvetzuren (acetaat, propionaat en boterzuur) van te produceren. Fermentatie wordt dit proces genoemd. Wat niet bruikbaar is wordt met de ontlasting afgevoerd.


De darmflora worden voor 90% gevormd door twee hoofdgroepen, nl. de firmicutes en de bacteroiden.

De bacteroiden zijn in staat om in de dikke darm die complexe koolhydraten (vezels), bijvoorbeeld inuline, af te breken tot enkelvoudige suikers. De firmicutes zijn in staat om deze enkelvoudige suikers om te zetten in verzadigde korteketenvetzuren. Deze verzadigde korteketenvetzuren zijn brandstof voor de spieren, immuniteit en het dient als voedsel voor de bacterien, want de darmflora groeit er weelderig van. Als we gezonde bacterien in de darmen hebben, dan kunnen ze, zodra we vezels (vooral van groente) binnen krijgen, zich binnen 20 minuten vermenigvuldigen! Vooral lactobacterien en bifidobaciterien kunnen dan worden vermeerderd.


Maar wat is nou de relatie tussen de longen en de darmen?


Ondanks dat de dikke darmen en longen anatomisch van elkaar verschillen, hebben zij toch ook diverse overeenkomsten. Ze zijn allebei bedekt met een slijmvlies van epitheelcellen, bezitten beide bacterien samen met virussen, gisten en schimmels (darm-en longflora) en ze komen voort uit dezelfde embryonale structuur. De longflora heeft wel minder bacterien dan het darmflora, maar de overheersende bacteriesoorten zijn in de longen hetzelfde als in de dikke darmen.


Gedurende het hele leven is er nauwe samenwerking in de samenstelling van bacterien (en virussen en schimmels). De longflora is via de long-darm as verbonden met de darmflora en deze twee zijn verbonden via het immuunsysteem. Communicatie vindt plaats via chemische boodschappers.

Andreas Wack ontdekte, dat bij een virus darmbacteriën een signaal geven aan de epitheelcellen van de longen en de epitheelcellen produceren als reactie daarop antivirale eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor, dat bijvoorbeeld een griepvirus zich niet zo snel vermeerdert. Dus dankzij darmbacteriën staan de epitheelcellen van de longen continue in staat van opperste paraatheid.


Verschillende soorten onderzoeken hebben aangetoond, dat astmapatiënten een ander aantal soorten bacterien in hun longen en darmen hebben dan een niet-astmatisch persoon. Men denkt, dat deze onbalans bijdraagt aan de overgevoeligheid van het immuunsysteem. Ook is aangetoond, dat aandoeningen van de luchtwegen en de maagdarmkanaal vaak samen voorkomen. Namelijk deze 2 zijn verbonden met elkaar via de long-darm as. Een verandering in darmflora heeft een effect op de luchtwegen en longen. Nu denk je misschien, dat je een willekeurig potje met darmbacteriën (probiotica) kan kopen, maar je zult wel moeten weten welke bacteriën je mist, want heb je verkeerde stammen, dan kan het de boel nog verergeren en de wetenschap is ook nog aan het experimenteren met verschillende soorten bacteriën.

Een bacteriesoort Bacteroides fragilis heeft aangetoond in een experiment, wat bedoeld was om astma na te bootsen, om de balans te reguleren tussen het type immuunrespons dat het lichaam produceert. Allergische ontstekingsreacties worden geproduceerd door een specifieke route (de Th2 -route), terwijl de niet-allergische immuunreacties worden geproduceerd door een andere route (Th1-route). Deze bacteriesoort is belangrijk omdat het de balans tussen deze twee routes regelt om ervoor te zorgen, dat geen van de beide reacties dominant wordt. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk darmbacteriën zijn en van welk soort.


Ik wil nog wel graag benoemen, dat astma ook al bij de geboorte kan ontstaan. Indien baby's geboren worden met een keizersnede in plaats van een vaginale geboorte, dan komt de baby niet in contact met de darmbacteriën van de moeder, waardoor bij de baby dan bepaalde bacteriën kunnen ontbreken waardoor astma kan ontstaan.


Het is dus echt van belang (en voor ieders gezondheid) om een goede balans te behouden van de darm-en de longbacteriën. Dit wordt geholpen door een gezonde en evenwichtige voeding met veel vezels en eventueel voeding met veel nuttige bacteriën. Ook moet het slijmvlies van de longen en/of darmen hersteld worden met voeding en supplementen. Ik kan je hiermee helpen door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met supplementen voor jou samen te stellen.


Bedankt voor het lezen.........♥


en als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.

In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Je bent van harte welkom!


Lieve groet,


Angelique




403 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page