We weten nog allemaal uit de puberteit, dat er zomaar uit het niets opeens een puistje te voorschijn kwam en hoe we ervan baalden. Tenminste ik dan. Ik kan me nog herinneren, dat ik 's ochtends opstond en er een grote puist op mijn neus zat (eentje met een wit puntje bovenop) en dat ding bleef voor mijn gevoel er veel te lang zitten. Hij was groot en vanuit mijn ooghoeken kon ik er zo naar kijken. Maar gelukkig verdween deze ook weer totdat er weer over een tijdje een nieuwe opdook. Maar ik moet zeggen, ik heb er niet zo heel veel last van gehad.
Maar er zijn mensen die er wel veel last van hebben en ik kan me goed voorstellen, dat dat een grote impact op je leven heeft, zeker als je in de puberteit zit.
Wat is acne ?
Acne is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen die ontstaan door verstopte of ontstoken talgkliertjes. De oorzaak is in de meeste gevallen de aanmaak van mannelijke hormonen (androgenen). Deze huidaandoening noemen we acne vulgaris en ontstaat in de pubertijd (er zijn nog meerdere soorten acne, maar die zal ik niet benoemen in deze blog).
Acne is te herkennen aan jeugdpuistjes, mee-eters, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen.
De puistjes bevinden zich vooral waar veel talgklieren zich bevinden, namelijk op het gezicht, de nek, de schouders borst en armen. Talg houdt de huid soepel. Als het lichaam onder invloed van hormonen teveel talg aanmaakt, kan dat gaan ophopen in de haarzakjes van de huid waardoor deze verstopt raken met huidcellen en ander vuil. De haarzakjes kunnen gaan ontsteken onder invloed van de bacterie P.acnes, die zich op de huid bevindt.
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. De oppervlakte van de huid van een volwassen mens is 1,5-2 m2 en weegt tussen de 15 en 20 kg.
De huid bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag heet de opperhuid, de epidermis. De middelste laag heet de lederhuid, de dermis. De onderste laag heet het onderhuidse bindweefsel, subcutis.
In de lederhuid zitten de huidaanhangsels zoals talgklieren, zweetklieren, bloed- en lymfeklieren, haarwortels, zintuigklieren en zenuwuiteinden.
Je huid heeft als taak je te beschermen tegen alle indringers van buitenaf zoals bacterien, virussen en parasieten en is onderdeel van ons eerste verdedigingssysteem (immuunsysteem) zoals ook de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, de luchtwegen, urinewegen en vagina. Dit eerste verdedigingssysteem behoort tot het aangeboren immuunsysteem, omdat dit al bij de geboorte aanwezig was (niet-specifieke afweer).
Vaak kijken we naar de buitenkant en allerlei crèmes en zalfjes worden toegepast bij acne. Vaak doen die meer kwaad dan goed als de producten niet geschikt zijn voor je huid.
En werken de crèmes en zalfjes niet, dan word je door de huisarts doorgestuurd naar de dermatoloog. Die schrijft weer hormoonzalfjes voor, die ontstekingsremmend zijn, maar die werken maar voor een bepaalde tijd. Stop je daarmee, dan komen de puisten weer net zo hard terug. Dan schrijven ze vervolgens antibiotica voor, maar daar verslechtert de darmflora van met alle gevolgen van dien.
Je huid is een weerspiegeling van je gezondheid en is je huid vaal of heb je huidproblemen, dan is er grote kans, dat je immuunsysteem aan het werk is. Een huidprobleem is vaak een darmprobleem. De huid en de darmen zijn verbonden en zijn samen namelijk het grootste deel van je immuunsysteem (80% zit in je darmen). Dus de oorzaak zit in de binnenkant in plaats van de buitenkant.........
MAAR WAARDOOR WORDT ACNE NOU VEROORZAAKT EN WAT KUN JE ERAAN DOEN?
1.VOEDING
Zoals je weet begint alles bij de darm!
Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.
De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacterien. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacterien met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.
Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.
De darmflora van mensen met acne is anders dan de darmflora van mensen die geen acne hebben.
Acnepatiënten hebben minder diversiteit in hun darmflora dan mensen die geen acne hebben.
Bij mensen bij acne wordt toch vaker een dysbiose gezien. Ze hebben minder Lactobacilles, Bifidobacterium en andere bacteriën.
Je weet inmiddels, dat ons westers voedingspatroon, zoals geraffineerde granen (gluten), gefrituurde snacks, bewerkte producten, suiker, fructose, andere snelle koolhydraten, transvetten en omega 6 linolzuur zoals o.a. zonnebloemolie, zakjes, pakjes, melk en melkproducten enz. een verstoorde darmflora veroorzaken en als dat lang genoeg duurt, kan er een lekkende darm ontstaan. Maar suiker en melk zijn de grootste triggers voor acne.
Bij een lekkende darm kunnen bacteriën, die in de darmen moeten blijven, waarvan een uiterste giftige stof zich in de buitenste membraan bevindt, genaamd lipopolysacchariden (LPS) in de bloedbaan terecht komen en daar voor chronische ontstekingen zorgen zoals acne. De huidbarrière raakt verstoord en gaat ter verdediging meer talg aanmaken wat acneklachten kan veroorzaken. Dit geldt trouwens niet voor iedereen. Een verhoogde talgaanmaak kan bij anderen alleen een vette huid geven.
Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.
2. STRESS
Zoals je weet kan stress een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook onverwerkt trauma, fysieke stress en negatieve gedachten over jezelf enz.
Juist wanneer jongeren bewust worden van zichzelf en de anderen in de pubertijd, komen er jeugdpuistjes en mee-eters enz. opzetten. Daar zit je niet op te wachten. Doordat er veel verandert in je lichaam, is de innerlijke onzekerheid al groter en zeker als er ook nog eens acne bij komt kijken. Je gezicht verandert erdoor, dan werkt dat de onzekerheid extra in de hand. Hierdoor ontstaat stress en stress heeft namelijk zoals je weet, grote invloed op de hormonen in het lichaam.
Bij stress wordt het hormoon cortisol in de bijnieren aangemaakt. Daarom noemen ze cortisol ook het stresshormoon. Cortisol wordt net als alle geslachtshormonen uit het hormoon pregnenolone (prehormoon van cortisol en alle geslachtshormonen) gemaakt, maar het lichaam zal er altijd voor zorgen bij stress om pregnenolone te gebruiken voor cortisol in plaats van bijvoorbeeld geslachtshormonen (overleving gaat voor op alles). Het lichaam wil je altijd op de eerste plaats beschermen (prioriteit nr. 1). Indien je negatieve gedachten hebt over je uiterlijk (angst) kan het lichaam geen onderscheid maken tussen een werkelijke angst of de gedachte aan een angst en het lichaam gaat in de vecht-vluchtreactie, wat stress veroorzaakt en cortisol wordt aangemaakt. Cortisol is ook een ontstekingsremmer, maar bij chronische stress waardoor er een te hoog gehalte van cortisol ontstaat, kan cortisol zijn werk niet meer doen als ontstekingsremmer.
Ga voor jezelf na wat de veroorzaker is van stress en kijk of je deze kan aanpakken en verminderen. Ademhalingsoefeningen, (hormoon)yoga, qigong, meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen. Ook kun je een training doen, waar je bewust wordt van je negatieve gedachten en deze om gaat buigen naar positievere gedachten.
3. TESTOSTERON
In ons lichaam wordt testosteron omgezet in dihydrotestosteron (DHT) wat mede als boosdoener wordt beschouwd van acne. Verhoogde testosteronspiegels komen vooral voor in de pubertijd, zowel bij jongens als meisjes. Testosteron stimuleert de productie van talg en keratine. Bij verhoogd testosteron wordt er meer talg aangemaakt, verandert de samenstelling van talg en bevat het meer ontstekingsbevorderende vetzuren. De talg gaat ophopen in de haarzakjes van de huid en raakt verstopt met huidcellen en ander vuil. De opperhuid wordt dikker, waardoor talg niet meer naar buiten kan. Door de verdikking krijgt de huid ook minder zuurstof en kan de bacterie P. acnes toenemen. Deze bacterie doet het goed zonder zuurstof en gedijt dus in de huid en de acne verergert.
4. INSULINERESISTENTIE
Insulineresistentie heb je als je lichaam ongevoelig is voor het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier vlak na een maaltijd en zorgt ervoor, dat glucose afgebroken kan worden tot energie. Bij een suikerrijk voedingspatroon kan het zijn, dat je bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is en je lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Als dit een tijdje duurt, zal het lichaam de overtollige suikers opslaan als vetcellen. Verhoogde insulinespiegels stimuleren weer een verhoging van testosteron en DHT. Dit is een voorteken van het ontstaan van Diabetes 2.
Wanneer je bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is heeft dat invloed op de conditie van je huid.
Glucose verlaat het lichaam op een natuurlijke manier, namelijk via de urine. Wanneer je bloedsuikerspiegel voortdurend hoog is, dan ga je meer plassen wat kan leiden tot uitdrogen en een droge huid.
Een hoge bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot ontstekingen van de huid en je huid wordt dof (vernauwing en verharding van de bloedvaten). Het collageen van je huid wordt hierdoor beïnvloed. Zonder collageen wordt de huid stijf. Dit wordt glycatieschade genoemd oftewel versuikering van je huid en dat kan acne verergeren.
Ook komt er bij het verbruik van insuline het hormoon IGF1 vrij (insulinegroeifactoren) vrij.
IGF1 is een belangrijk hormoon, dat de talgproductie verhoogt en daarmee de acne. Bij elk eetmoment wordt er IGF1 aangemaakt.
Stop met het eten van alle snelle koolhydraten (suiker, koekjes, snoep enz.) en probeer 3 maaltijden op een dag te eten zonder al teveel tussendoortjes. Zelfs bij een koekje eten komt het hormoon IGF1 vrij.
En zorg voor een goede hydratatie van de huid door voldoende vocht tot je te nemen (ca, 2,5 l water per dag).
5. VETZUREN
Elke cel van je lichaam ligt in een bad van vet, maar dat moeten wel de juiste vetten uiteraard zijn.
De functie van een cel is daarmee afhankelijk van de juiste vetzuursamenstelling van deze vetten voor de celmembraan. Een slechte conditie van een celmembraan zorgt dus voor een slechte conditie van de cel en daarmee je huid. Aan je huid kun je dus zien of er een tekort is aan vetrijke voeding.
Stop met het eten van omega 6 linolzuur zoals zonnebloemolie, safflloerolie, maisolie enz. Ze zijn ontstekingsbevorderend. Eet genoeg voeding met omega 3 zoals wilde zalm, sardientjes, haringen enz. en/of neem een goed omega 3 supplement (omega 3 is ontstekingsremmend) en gebruik voldoende goede vetten als kokosolie, avocado-olie, roomboter, ghee, olijfolie en noten. Tevens heeft het omega 6 vetzuur GLA een ontstekingsremmende werking.
6. TOXINES
Zoals ik al zei, kan bepaalde voeding leiden tot een lekkende darm. Maar er zijn nog meer oorzaken die voor een lekkende darm kunnen zorgen.
Naast voeding kunnen antibiotica (die zowel de goede als de slechte darmbacteriën vernietigen), diverse medicatie zoals maagzuurremmers, pijnstillers, de pil en antidepressiva voor een lekkende darm zorgen en daarmee acne verergeren.
Maar ook gifstoffen zoals bestrijdingsmiddelen (vooral glyfosaat/roundup), zware metalen, (micro)plastics, chemische ingrediënten in make-up, schoonmaakmiddelen (en andere xeno-oestrogenen) kunnen voor een lekkende darm zorgen.
En natuurlijk zijn roken, alcohol en drugs ook niet goed voor je darmen en je huid
Ga na welke medicatie je slikt en kijk of het eventueel ook op een natuurlijke manier kan en gebruik een probiotica na een antibioticakuur. Probeer zoveel mogelijk biologisch te eten zonder bestrijdingsmiddelen en ga voor biologische make-up, schoonmaakmiddelen enz.
En stop als het kan met roken, drinken en/of drugs. Je kunt hier goede hulp bij krijgen.
7. TEKORTEN AAN MINERALEN EN VITAMINES
Bij een lekkende darm worden er niet voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen opgenomen.
De lekkende darm zal opgelost moeten worden en bij ontstekingen ontstaan vrije radicalen waarvoor we anti-oxidanten moeten gaan inzetten.
Vitamine A zorgt samen met vitamine D, L-Glutamine en zink voor herstel van de slijmvliezen in de darmen, zodat de lekkende darm aangepakt wordt. Maar vitamine A is ook nodig voor de huid.
B-vitamines zijn gezond voor de huid. Vooral B3, B5 en B6. B3 kalmeert de opstopping van poriën en kalmeert puistjes, B5 heeft een antibacteriële werking voor een onzuivere huid en B6 zorgt voor een betere huidbalans en heeft tevens een regulerende werking op de talgproductie.
Vitamine C is goed voor een betere weerstand; het is een goede antioxidant (gaat vrije radicalen aan).
Vitamine D is goed voor je weerstand en kan ontstekingen in de huid aangaan.
Vitamine E is een goede antioxidant (gaat vrije radicalen aan) en beschermt de huid.
Omega 3 kan goed helpen tegen ontstekingen en gezonde vetten zijn gunstig voor de celmembranen.
Omega 6 GLA (borage olie) kan goed helpen tegen ontstekingen en zijn ook gunstig voor de celmembranen.
Hyaluronzuur is kalmerend en hydraterend voor de huid.
Collageen samen met vitamine C: zorgt ervoor, dat de talgproductie wordt verminderd en de huid van binnenuit wordt hersteld.
Zink en selenium zijn nodig voor ontstekingen aan te gaan en kan zorgen voor het herstel van de slijmvliezen in de darmen.
Ik kan je helpen om meer balans te creëren door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met supplementen, voor jou samen te stellen.
En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.
In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken.
Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!
Bedankt voor het lezen.........♥
Lieve groet,
Angelique
Dulce Vitamina
Hoge Nieuwstraat 21
3311 AH Dordrecht
Telefoonnr. 06-36327923
Emailadres: angeliquescheilen@gmail.com
Website: www.dulcevitamina.nl
KvKnr.88063178
Comments