top of page
Zoeken
Foto van schrijverAngelique Scheilen

8 Tips om overgewicht voorgoed aan te pakken

Bijgewerkt op: 26 feb 2024


Probeer je al een tijdje gewicht te verliezen, maar lukt het maar steeds niet. Je probeert het ene dieet na het andere dieet, maar niks geeft resultaten. Ik weet er alles van. Het ene (crash)dieet na het andere en soms kwamen de kilo¨s er aan in plaats van af als ik stopte met diëten. Totdat ik een andere aanpak deed en wel afviel en nu op gewicht blijf. Gelukkig begrijpen ook steeds meer mensen, dat afvallen om een andere aanpak vraagt. Een aanpak, die niet alleen met minder eten of calorieën tellen te maken heeft, maar ook met andere inzichten. Ben je nieuwsgierig naar deze inzichten, lees dan deze blog.


Zoals je weet begint alles bij de darmen!


1. VOEDING

Onze darmen zijn voor het grootste deel producent van je hormonen (neurotransmitters), het grootste deel van je spijsvertering zit in je darmen en we weten, dat 80% van je immuniteit in je darmen zit.

De darmen worden daarin ondersteund door 100 biljoen bacteriën, samen met virussen, gisten en schimmels. In de darmen leven zowel goede als slechte bacteriën. Al die bacteriën noemen we de darmflora en als de goede als zowel de slechte bacteriën, met elkaar in balans leven, dan spreken we over een gezonde darmflora. Ook staat de darmflora constant in contact met je immuunsysteem.

Je begrijpt wel, dat je je darmen in goede balans moet houden.


Suiker en snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld voeding voor slechte bacterien, parasieten en candidaschimmel. Zij hebben namelijk suiker en snelle koolhydraten nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Ook verse fruitdrankjes met eigen fruitsuikers vallen hieronder zoals smoothies. Dit zal de darmflora snel uit balans halen, waardoor de slechte bacteriën in de meerderheid komen. Hierdoor zul je telkens trek blijven houden in zoetigheid, want deze bacteriën, parasieten en de candidaschimmel vragen telkens om suiker. Daarmee stijgt de bloedsuikerspiegel wat vetopslag en overgewicht verder in de hand werkt. Je darmflora heeft dus duidelijk invloed op je gewicht.


Ook wordt de neurotransmitter serotonine, het feelgood hormoon voor 80% in je darmen aangemaakt. Overgewicht kan gemakkelijk samengaan met een depressie. Door een constant gebruik van suikers en snelle koolhydraten ontstaat er gauw een B-vitaminetekort. Deze B-vitamines worden gebruikt voor de verbranding van suikers en snelle koolhydraten. Terwijl we deze B-vitamines ook nodig hebben voor de omzetting van eiwitten in aminozuren en voor de volgende stap van aminozuur naar neurotransmitter zoals voor de omzetting van het aminozuur tryptofaan in de neurotransmitter serotonine en vervolgens serotonine in melatonine (slaaphormoon). Door een tekort aan serotonine voel je je somber wat weer kan leiden tot het nuttigen van suikers en snelle koolhydraten, want dat geeft gelijk een blij gevoel vanwege de invloed van de bloedsuikerspiegel (energie) en gebakjes en taarten worden algauw geassocieerd met blijde ervaringen in het verleden (waar de voedingsindustrie zeer handig op inspeelt). Maar zodra het insulinegehalte begint te stijgen, daalt de hoeveelheid serotonine weer. Je blijft dan in een negatieve cirkel zitten. Zie ook het kopje Insulineresistentie.


Daarnaast heeft suiker een verslavend effect. Suiker activeert hetzelfde circuit in de hersenen als cocaïne en amfetamine, namelijk het dopaminecentrum. Hierdoor wordt afvallen ook een moeilijke kwestie.


Orthomoleculaire voeding zorgt voor een goede balans in de darmen en streeft ernaar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien om het lichaam in goede gezondheid te laten functioneren.


2. LIGHT-PRODUCTEN

Ja ook ik heb deze gebruikt om te kunnen afvallen, maar je raadt het al: het werkte niet.

De voedingsindustrie met zijn reclame heeft ons wijsgemaakt, dat we kunnen afvallen met light-producten. Maar niets is minder waar. We drinken suiker om een gevoel van beloning te krijgen. Frisdrank met suiker geeft deze beloning. Glucose uit suiker wordt snel in het bloed opgenomen en zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insuline zorgt ervoor, dat de glucose uit het bloed gehaald wordt en in de cel kan om verbrand te worden tot energie. Je lichaam denkt, dat als je iets eet wat gezoet is, ook met synthetische suiker, zoals aspartaam, je ook daadwerkelijk glucose (suiker) binnen krijgt. Maar we komen bedrogen uit. Er komt geen glucose, maar het lichaam heeft al insuline aangemaakt en wordt daardoor met een te hoog insulinegehalte opgezadeld en de bloedsuikerspiegel daalt ook razendsnel, waardoor we juist een hongergevoel krijgen. Dus gaan we snoepen of iets anders eten zoals iets vettigs of zout om het hongergevoel te stoppen.


Koop geen light-producten meer (aspartaam is sowieso heel slecht voor je) en kick af van de suikers. Kaneel kan daarbij helpen. Het heeft een goede uitwerking op je bloedsuikerspiegel en je maakt daardoor minder insuline aan. De trek in suikers vermindert hierdoor.


3. STRESS, OVERGEWICHT EN INSULINERESISTENTIE

Zowel stress als voeding spelen een een grote rol in het ontstaan van overgewicht en insulineresistentie.


Stress kan een positieve effect hebben bij bijvoorbeeld een deadline zodat we toch nog op de laatste momenten iets voor elkaar krijgen. Aanhoudende (chronische) stress daarentegen heeft negatieve gevolgen voor je lichaam. Chronische stress kan veroorzaakt worden door een drukke baan met te weinig ontspanning of financiële problemen, maar ook onverwerkt trauma, fysieke stress enz.


Bij stress wordt het hormoon cortisol in de bijnieren aangemaakt. Daarom noemen ze het ook het stresshormoon. Cortisol wordt net als alle geslachtshormonen uit het hormoon pregnenolone (prehormoon van cortisol en alle geslachtshormonen) gemaakt, maar het lichaam zal er altijd voor zorgen bij stress om pregnenolone te gebruiken voor cortisol in plaats voor geslachtshormonen (overleving gaat voor op voortplanting).

Cortisol zorgt ervoor, dat het lichaam extra energie nodig heeft (voor te vechten of te vluchten) en deze energie uit het lichaam haalt.

Als je snelle koolhydraten eet wordt glucose door insuline, dat geproduceerd wordt door de alvleesklier, uit het bloed gehaald voor naar de mitochondriën te transporteren om energie te produceren. Het teveel aan glucose wordt als extra voorraad opgeslagen in de lever en spieren. Dat noemen we dan glycogeen. Als je extra energie nodig hebt bij stress, dan wordt glycogeen opnieuw omgezet in glucose door het hormoon glucagon.

Bij aanhoudende stress geeft cortisol telkens een seintje, dat glycogeen omgezet moet worden in glucose met als gevolg een te hoge glucosestijging in het bloed. Insuline zorgt er weer voor, dat het teveel aan glucose weer in glycogeen omgezet wordt. Maar door de stress blijft cortisol hoog en geeft weer een seintje, dat glycogeen weer omgezet wordt in glucose en je raadt het al, insuline wil de overtollige glucose weer omzetten in glycogeen. Dit blijft zo een tijdje doorgaan totdat de spieren, waarbij het glycogeen opgeslagen zou moeten worden niet meer goed reageren op de insuline. De spiercellen kunnen niet meer goed geopend worden door insuline en kunnen de glucose niet meer goed opnemen en opslaan.

Dit noemen ze insulineresistentie (pre diabetes).

Doordat de extra glucose niet terecht kan in de spieren blijft de glucoseconcentratie in het bloed te hoog. Het lichaam gaat de glucose opslaan in vetcellen.


Hierdoor ontstaat er ook een terugkerend hongergevoel bij stress terwijl je net gegeten hebt. Door de hoge cortisol- en insulinespiegel in het bloed wordt de glucose, die je via je boterhammen, rijst, pasta enz binnenkrijgt snel weer uit je bloed gehaald als je iets gegeten hebt, waardoor je bloedsuikerspiegel ook weer erg snel daalt. Door de insulineresistentie kun je geen glycogeen meer in je spieren voor extra energie opslaan en de extra glucose wordt gelijk opgeslagen in vetcellen en hierdoor heb je dus alweer gauw trek. Een vicieuze cirkel.


Ga na waardoor je stress krijg en pak dit aan en zorg ervoor, dat de cellen weer gevoelig worden voor insuline door het beperken van snelle koolhydraten en suikers. Een andere tip bij insulineresistentie is bewegen voor het ontbijt, dat verbetert je stofwisseling en je maakt gelijk lactoferrine aan als bonus.


4. OESTROGEENDOMINANTIE

Ten eerste wil ik iets schrijven over het hormoon oestrogeen en de menstruatie.

In de eerste helft van de menstruatiecyclus is oestrogeen dominant en na de ovulatie is het hormoon progesteron dominant. Maar in het begin van de menstruatie is je oestrogeenlevel laag en daalt ook de neurotransmitter serotonine. Je voelt je minder happy en wat associeer je met een happy gevoel?

Juist ja, die prachtige overheerlijke gebakjes en taarten die uitnodigend bij de bakker liggen en die je associeert met blijde ervaringen uit het verleden. Of de bekende trek in chocolade zodat je weer even een happy gevoel krijgt door de extra suiker (lees energie). Na een paar dagen stijgt het oestrogeenlevel tot na de ovulatie en voel je gauw beter. Daarna is progesteron dominant.

En als we in de overgang komen, zullen de hormonen nog meer uit balans zijn en kun je ook meer last krijgen van depressiviteit, dus ga je weer meer eten om je een beetje happy te voelen.


Oestrogeendominantie speelt ook een rol in overgewicht. Er is sprake van oestrogeendominantie als er in verhouding teveel werking is van oestrogeen ten opzichte van progesteron. Oestrogenen worden door je eierstokken aangemaakt en in kleine hoeveelheden in de bijnierschors.


Er zijn diverse factoren waardoor oestrogeen verhoogd kan worden, namelijk:


We weten, dat xeno-oestrogenen chemische verbindingen die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie ook dezelfde werking hebben als lichaamseigen oestrogeen. Ook fyto-oestrogeen in voeding zoals sojabonen, rode klaver, kikkererwten enz. bevatten moleculen die lijken op oestrogeen. Ze kunnen de receptor van de lichaamseigen receptor bezetten voor eigen oestrogeen. Dit alles kan oestrogeendominantie veroorzaken. Ook de pil kan oestrogeendominantie veroorzaken. Maar ook overgewicht en insulineresistentie zelf zorgen voor een verhoging van je oestrogeenspiegel. Bij insulineresistentie wordt er meer testosteron aangemaakt. Door middel van het enzym aromatase in vetcellen wordt testosteron omgezet in oestrogeen, wat weer kan bijdragen aan oestrogeendominantie.


Het teveel aan oestrogeen moet afgebroken worden in de lever en daarna moet het het lichaam verlaten via de urine of ontlasting. En hier heb je natuurlijk allerlei vitamines, mineralen en co-factoren bij nodig zoals B-vitamines, chlorofyl, magnesium enz. Heb je hier een tekort aan, dan heb je sowieso een probleem.

Als dit overschot aan oestrogeen niet voldoende of goed wordt afgebroken door de lever en het lichaam niet verlaat door de urine of de ontlasting dan wordt teveel aan oestrogeen opgeslagen waar het geen kwaad kan, namelijk op je bovenbenen, heupen of billen.


Hoe je dit aanpakt, lees je onder het kopje LEVER.


5. GROEIHORMOON

Het groeihormoon of te wel somatotrophine, aangemaakt door de hypofyse, heeft als belangrijkste functies de productie en afgifte van groeifactoren te stimuleren. Het is verantwoordelijk voor de groei van cellen, botten, organen en spieren. Maar ook voor de opbouw van lichaamsweefsel, wondgenezing en zorgt voor een gezond cholesterolniveau. Het groeihormoon vertraagt de aanmaak van vet en verhoogt de afbraak van vet. Het groeihormoon maken we aan door intensief te sporten en/of goed te slapen. Dit laatste vindt plaats tijdens de nacht, 2 tot 3 uur na het inslapen. Hoe later we eten op de avond, hoe meer overgewicht en hoe minder aanmaak van het groeihormoon. Ook wanneer je insuline- en serotoninegehalte uit balans zijn, wordt de aanmaak van het groeihormoon verstoord. Je slaat dan meer vet op en je bouwt minder spieren op.


Ook hier kun je het groeihormoon weer in balans brengen door suiker en snelle koolhydraten te laten staan, door laat in de avond niet meer te eten en zeker niet voor het slapen gaan. Zorg, dat je goed en op tijd slaapt.


6. GOED SLAPEN

Ik vermeldde daarnet al, dat slapen goed is om meer groeihormonen te produceren. Maar goed slapen heeft nog twee voordelen voor 2 hormonen, namelijk het hormoon leptine (verzadigingsgevoel) en het hormoon ghreline (eetlust opwekkend). De leptineafgifte varieert gedurende de 24 uursperiode. In de nacht is de productie het hoogst om de honger te stillen en rond 16.00 uur is de productie het laagst. Dat kan de energiedip verklaren rond die tijd.

Volgens een Amerikaans onderzoek door Eve van Cauter, zijn 2 korte nachten van 4 uur slaap al voldoende om je hormoonsysteem uit balans te brengen. Per uur, dat je minder dan 8 uur slaapt, maak je minder dan 5% van het hormoon leptine aan en 5% meer van het hormoon ghreline. Dat betekent dus, dat je trek in eten ook stijgt met 5%.


Dus zorg ervoor, dat je minstens 8 uur slaap krijgt per nacht.


7. LEVER

Een goede leverfunctie speelt een belangrijke rol in een goed functionerend lichaam. Onze lever heeft een groot takenpakket en heeft veel energie, vitamines, mineralen en andere co-factoren nodig om zijn taken uit te voeren zoals ontgiften, cholesterol aanmaken, gal maken voor de vertering van vetten, of aanmaak en afbraak van steroïde hormonen (ook oestrogeendominantie) en nog vele andere functies. Ook kan de lever hydroxyleren; het zet vetoplosbare stoffen zoals progesteron en oestrogeen om in wateroplosbare stoffen zodat deze hormonen je organen kunnen bereiken. Ook kan de lever methyleren, dat wil zeggen, dat de hormonen weer je lichaam kunnen verlaten via de urine en ontlasting.


Natuurlijk zijn er juiste vitamines, mineralen en andere co-factoren nodig om goed te ontgiftten, hormonen af te breken en het lichaam te verlaten via de urine of ontlasting. En zoals ik al vermeldde, zal de lever een teveel aan oestrogeen, dat niet afgebroken kan worden en/of het lichaam niet kan verlaten, opslaan waar het geen kwaad kan, namelijk in vetcellen zoals je bovenbenen, heupen of billen. Dat geldt ook voor andere toxische stoffen wat niet goed kan worden afgebroken door de lever.


De kruisbloemige chlorofylkleurige groente en koolsoorten zorgen voor een goede ontgifting en afbreken van het teveel aan oestrogeen vanwege het stofje DIM (diindoylmethaan). Zeker in combinatie met het supplement DIM.

Glutathion (een tripeptide aangemaakt uit de aminozuren cysteine, glycine en glutaminezuur) is een andere belangrijke antioxidant voor de ontgifting van zware metalen, medicijnen, alcohol, drugs enz.

Voeding om meer glutathion aan te maken is biologische wey-proteïne, vis, vlees, avocado, walnoten, curcumine en natuurlijk biologische groente en fruit. Ook de kruisbloemige chlorofylkleurige groente en koolsoorten bevatten veel gluthation.

8. BRUIN VET STIMULEREN

Het menselijke lichaam heeft 2 soorten vet, namelijk wit vet en bruin vet. Wit vet is er voornamelijk voor energieopslag en lichaamsisolatie en bruin vet is actiever en creëert warmte door het verbranden van calorieën en is dus interessanter voor het afvallen. Het is eigenlijk een proces van ongunstige vetcellen omzetten naar gunstige vetcellen. Bruin vet is donkerbruin van kleur en heeft een hogere concentratie van mitochondriën dan wit vet, onze energiecentrales van onze cellen.


Hoe kun je bruin vet stimuleren?

Bruin vet kun je o.a. activeren door koude douches, ijsbaden en zonder jas bij kou buiten lopen. Nu denk je misschien ¨mij niet gezien¨of ¨zo word ik toch ziek¨, maar ik verzeker je, dat dat niet zo is. Ik ben een tijd geleden met het oefenen van koud douchen begonnen door eerst een wisseldouche te nemen.

Daarna stap voor stap verder. En ik verzeker je, dat was in het begin echt niet prettig. Maar op een gegeven moment was ik er klaar voor en nu douche ik elke dag koud. Het is nog steeds een beproeving, maar dat duurt maar even. Als ik er eenmaal onder sta, dan is het zelfs lekker. Ik kom verfrist uit de douche en heb echt een energieboost gekregen.


Ik kan je helpen om meer balans te creëren in je hormonenhuishouding door een orthomoleculair en uitgebalanceerd voedingsplan, eventueel aangevuld met de juiste supplementen, voor jou samen te stellen.


En als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je het vragenformulier invullen wat te vinden is onder de kop Contact. Ook kun je hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 minuten boeken.

In dit gesprek kun je vragen stellen over dit onderwerp en/of ik vertel over mijn werkwijze. Wil je een uitgebreid gesprek, dan kun je onder de kop Sessies een intakegesprek van 45 minuten boeken. Ik werk ook online. Je bent van harte welkom!


Bedankt voor het lezen.........♥


Lieve groet,


Angelique


Dulce Vitamina

Hoge Nieuwstraat 21

3311 AH Dordrecht

Telefoonnr. 06-36327923

KvKnr.88063178



904 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page